El festival El Més Petit es reinventa en format en línia per celebrar-se «en les condicions que estiguem»

S'estrenaran tres propostes amb "la voluntat de no deixar els nens sense les arts escèniques"

La proposta "Expandint la Jungla" de Big Bouncers
La proposta "Expandint la Jungla" de Big Bouncers | festival El Més Petit
NacióSabadell
10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:05h
El festival El Més Petit ha creat l'edició El Més Petit als Núvols, que permetrà celebrar la 16a edició del certamen per a espectadors de 0 a 5 anys a partir d'aquest dissabte, quan està prevista la seva obertura física. Aquesta nova secció digital oferirà, en línia, tres experiències artístiques creades expressament per a l'ocasió, a més dels tallers de formació i l'Encontre Internacional d'Arts per a la Primera Infància.

La directora, Eulàlia Ribera, ha avisat: "Podem dir que el festival existirà estiguem en les condicions que estiguem", i ha detallat que hi haurà tres propostes encarregades a companyies catalanes "amb la voluntat de no deixar els nens sense les arts escèniques". El certamen, que s'allargarà fins al diumenge 29, es durà a terme "siguin quines siguin les circumstàncies relatives al tancament cultural a causa de la pandèmia per la Covid-19" de la mà d'aquesta secció digital, titulada el Petit als Núvols, amb propostes i continguts en línia tant per als espectadors com per als participants de les activitats de formació i professionals. "Com a mínim, la part digital sí que la podrem fer. La presencial està pendent del tancament dels teatres", ha argumentat Ribera.

Segons ha concretat, El Petit als Núvols serà l'espai en què s'estrenaran tres experiències artístiques creades expressament per a l'ocasió i per al format per tres companyies catalanes. Es tracta de propostes plantejades per anar "més enllà" de la visualització i aconseguir diferents graus d'interacció entre espectadors i creadors. Les propostes s'estrenaran el 14 de novembre i estaran obertes fins a la finalització del festival. 

La companyia Animal Religion proposa "Cuc", Big Bouncers parteix del seu espectacle "Jungla" per oferir "Expandint la Jungla", un conjunt d'activitats i continguts relacionats amb el muntatge; i David Ymbernón presenta "L'Horitzó de Latung La La", una proposta en línia basada en la co-creació de continguts a partir de l'univers d'aquest creador català.

El Més Petit també oferirà en línia les propostes de formació dels programes "Mestres que es Mouen" i "Artistes que es Mouen". En el primer dels casos s'ha previst un taller de les coreògrafes Montse Roig i Marina Cardona per a mestres d'escola bressol; i un del coreògraf Omar Meza adreçat a docent d'Educació Infantil. Dins del programa "Artistes que es Mouen", s'ha programat un taller a càrrec de l'artista Dalija Acin.

Finalment, el Petit als Núvols també serà l'entorn en el qual es desenvoluparà el V Encontre Internacional d'Arts per a la Primera Infància, que reuneix professionals del sector de tot el món. La trobada es farà, en línia, els dies 20 i 21 de novembre i inclourà conferències a la carta i en línia, un taller titulat "Viure en temps de pandèmia" a càrrec de la companyia francesa Act2 i un espai de networking virtual entre els participants.

Programació presencial

Pel que fa a la part presencial d'El Més Petit, la incertesa sobre en quin moment s'aixecaran les restriccions fa que, a hores d'ara, només estigui garantida la realització dels tallers de les companyies participants en les escoles. Segons ha detallat Ribera, es desenvoluparan una quarantena de sessions a centres docents de les ciutats que acullen el festival.

En cas que es puguin oferir, El Més Petit té previstes 59 funcions i vuit tallers familiars, com ara, l'estrena de "Söns", la coproducció d'aquest any del festival amb la companyia Pels Més Menuts, en un espectacle dirigit a nadons d'entre 0 i 2 anys. "Mimesis", de la companyia asturiana Zig Zag Danza per a espectadors de 0 a 3 anys, entre d'altres. 

Tot plegat, però, està supeditat al moment en què es pugui reprendre l'activitat als teatres de Catalunya i a altres espais culturals com les biblioteques municipals. Si aquesta part presencial no es pot celebrar, la idea dels organitzadors és reprogramar a partir del primer i segon trimestre del 2021.