20 mesos d'activitats per celebrar els 25 anys del final de la guerra dels Balcans

Sabadell va contribuir, des de diferents àmbits i maneres, en ajudar a Sarajevo

NacióSabadell
08 de novembre del 2020
Antoni Farrés, en un viatge a Sarajevo.
Antoni Farrés, en un viatge a Sarajevo. | Juanma Peláez
El 1995 es van signar els acords de Dayton que posaven punt i final a la guerra dels Balcans, després de quatre anys de conflicte a l'antiga Iugoslàvia. Sabadell, amb l'alcalde, Antoni Farrès al capdavant, va ajudar la ciutat de Sarajevo. Ara, coincidint amb els 25 anys d'aquesta data històrica, s'han programat un seguit d’activitats culturals i educatives per "reivindicar la cultura de la pau i la no violència en els conflictes d’arreu del món" que s'allargaran fins 2022.

A més, de recordar "un episodi de la història actual europea per tal que no es torni a repetir", així com posar en valor la solidaritat i empatia de la ciutat. Així, en els pròxims 20 mesos  hi haurà propostes en format de documentals, teatre, performance i exposicions, en què es posarà l'accent en la implicació dels joves de la ciutat, per tal de transmetre el que va suposar aquest conflicte.

Aquestes cites també estan emmarcades dins el programa del 25-N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Tot plegat, acabarà el juny de 2022, quan es commemoraran els 25 anys del viatge institucional a Sarajevo, en el qual hi van participar representants de la ciutat de diferents àmbits institucionals, empresarials, d’entitats i de premsa. 

Implicació de Sabadell 

El Teatre del Sol va tenir un paper cabdal i per això està treballant per oferir un projecte que ho recordi, ja que va mantenir una bona relació amb el Kamerni Teater, que no va suspendre cap actuació durant els bombardejos i un espai en el qual participaven serbis, bosnis i croats. Sabadell va assumir la reconstrucció d'aquest equipament. 

El 1995 es va crear la Comissió Ciutadana Sabadell per Sarajevo, amb la participació de nombroses entitats i l’Ajuntament, des d'on es van impulsar múltiples activitats per informar i sensibilitzar a la societat sobre el que passava als Balcans, i recaptar recursos econòmics i materials per enviar a Sarajevo en combois humanitaris.