urbanisme

Unes conegudes fonts reproduïdes del «barri marítim» de Sabadell

Són tres elements ornamentals de la capital catalana que Josep Renom va replicar a la capital vallesana

per NacióSabadell, 8 de novembre de 2020 a les 18:00 |
La Font de la Granota, a la Rambla | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fent un passeig per la Rambla per Sabadell es poden trobar, entre d'altres elements ornamentals, dues fonts, separades per poc més de 250 metres. Són la Font de la Granota i de la Font del Trinxeraire. I justament on acaba aquest eix cèntric de la ciutat, la plaça Doctor Robert, era on hi havia originàriament una altra, la del Càntir, que ara es troba a la plaça Jean Piaget.

Són tres peces que també hi ha a Barcelona, totes es troben al districte de l'Eixample. Tal com recull l'Ajuntament de Barcelona són obra de l'escultor Josep Campeny i es van inaugurar el 29 de desembre de 1912, fetes amb bronze sobre pedra.


La Font de la Granota està instal·lada a l'avinguda Diagonal, a l'altura del carrer Còrsega; la Font del Trinxa (a Sabadell és del Trinxeraire), ubicada a la Ronda Universitat, amb el carrer Pelai, i la Font del Noi dels càntirs (la versió sabadellenca és del Càntir), situada a la plaça Urquinaona.
 
@marcianosn

Las ##fuentes de los 3 ##chicos 🧍##barcelona ##barcelonatiktok ##bcntiktok ##bcn ##arte ##rincones ##parati ##pertu ##foryou ##pt ##fyp ##xyzbca ##viajar

♬ Boys - チャーリーエックスシーエックス
En l'arxiu de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat hi figura que en el cas de la Font de la Granota és una "còpia" i amb  el pedestal "diferent", obra de l'arquitecte Josep Renom (igual que les altres dues).


Tant aquesta com la de la Trinxa són de "les poques" que queden de la seixantena que hi havia al municipi el 1927. Ambdues estan protegides com a béns culturals d'interés local.
 

La Font de la Trinxa Foto: Juanma Peláez


Quant a la Font del Càntir, segons hi ha detallat a l'arxiu local, s'hi explica que inicialment es trobava a la plaça Doctor Robert i actualment està situada a la plaça Jean Plaget, a Gràcia. En canvi, en el catàleg de Cultura de la Generalitat es coneix com a Font de la Plaça Anselm Clavé.    

 

Participació