El DNI mòbil, quan la cita prèvia és a les portes de casa

La comissaria de Sabadell compta amb un equip que es desplaça per expedir el document a domicili entre persones malaltes i grans i amb problemes de mobilitat

L'empremta d'un ciutadà per reconèixer la seva identitat
L'empremta d'un ciutadà per reconèixer la seva identitat | Juanma Peláez
28 d'octubre del 2020
El DNI a grans trets, i segons figura a la normativa, és obligatori per als majors de 14 anys i atribueix únicament a la policia espanyola la seva expedició. Però, què passa amb aquelles persones malaltes, que estan ingressades a l'hospital, amb problemes de mobilitat o que viuen allunyades de nuclis urbans? Com poden renovar o fer-se'l per primera vegada? El cos disposa, des de fa gairebé una dècada a Sabadell, del servei DNI mòbil.
 
La infraestructura logística de les comissaries es trasllada a ajuntaments, domicilis particulars i allà “on arribi una sol·licitud” i en la mesura que es pugui, es dona resposta, explica el coordinador del servei a Sabadell, José Ramón Campos. El funcionament és el mateix que a dependències policials, amb cita prèvia i “s'agafen les empremtes i les dades. Es torna a comissaria per fer els DNI i lliurar-los, més o menys, cinc dies després des del mateix lloc”, relata Campos. Tot plegat, sense que el ciutadà hagi hagut de fer un gran desplaçament.
 
La policia espanyola bàsicament fa ruta per ajuntaments o equipaments municipals, perquè en un matí poden tramitar entre una quarantena i cinquantena. Encara que també hi ha la possibilitat de fer atencions a hospitals, residències de gent gran i domicilis particulars, sempre i quan es presenti un justificant mèdic. “En menys d’una setmana intentem respondre a les sol·licituds”, indica Campos.
 

Una usuària recull el seu DNI renovat Foto: Juanma Peláez


A Sabadell, l'equip inicial, el març de 2011, era de tres persones i actualment en són cinc que treballen en una desena de localitats, la majoria del Vallès Occidental, però també a Balsareny i Pont de Vilomara i Rocafort. Malgrat que puntualitza que “en el cas de persones amb patologies no hi ha àrea limitada d'actuació”.  
 
De paisà des de l'1-O
 
Fins abans de l'1 d’octubre, els agents que duien a terme aquest servei ho feien d’uniforme, però després de l'organització del referèndum va canviar, cosa que lamenta el responsable del DNI mòbil, “perquè és un bon servei a la ciutadania”. Així, des de l'abril de 2018, quan es va reprendre el servei, els policies van de paisà.
 
Precisament, recorda que després de l’1-O es va suspendre la tramitació de DNI, sent la segona vegada que passava en dos anys. L'anterior es va produir per un tema tècnic, problemes pel canvi del nou document en incorporar el xip electrònic.
 

L'expedició del DNI mòbil Foto: Juanma Peláez


Gairebé 35.000 DNI

L'equip sabadellenc ha confeccionat un total de 34.538 des de 2011, dels quals 1.447 han estat sota atenció domiciliària. Els documents procedents de Barberà -5.767- ha estat la població amb major nombre, seguit de Castellar, amb 4.693; Badia, amb 4.175; Sentmenat, amb 3.727 i Castellbisbal, amb 3.540.  

L'equip sabadellenc és el segon que més ha gestionat de Catalunya, amb 3.679 i només Barcelona, amb dades de 2019, n'ha tramitat més: 5.516, la gran majoria cursats en ajuntaments. A Cornellà se n'han fet 2.767 i a Granollers 2.602.