CASTELLAR DEL VALLÈS

La Mesa d’Ocupació debat la creació d’una línia d’ajuts a nous emprenedors

L’equip de govern ha previst a l’avantprojecte de pressupost per al 2016 una dotació de 30.000 euros per aquest concepte

per Redacció, 7 d'octubre de 2015 a les 15:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Mesa per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica ha debatut la creació d’una nova línia d’ajuts a nous emprenedors que iniciïn activitats econòmiques després d’haver presentat el seu pla a través dels serveis de creació d’empresa. L’equip de govern ha previst a l’avantprojecte de pressupost per al 2016 una dotació de 30.000 euros per aquest concepte.  
La previsió és que l’Ajuntament sotmeti a votació les bases definitives d’aquests ajuts en el Ple del mes d’octubre.

 
La Mesa, integrada per diferents agents socioeconòmics, va posar damunt de la taula alguns dels requisits que hauran de figurar en les bases d’aquests nous ajuts, que en el seu primer any tindran un caràcter experimental. Entre d’altres, es va especificar que s’adreçaran a noves activitats amb domicili fiscal i activitat principal a Castellar, ja siguin empresaris individuals o societats mercantils (en aquest darrer cas, amb un límit prefixat d’un mínim d’un 75% de capital a mans del nou emprenedor).

 
Altres plantejaments que es van realitzar és que quedin exclosos de l’ajut els socis que tan sols aporten capital a l’empresa. També es va assenyalar que la sol·licitud es pugui cursar un cop hagin transcorregut sis mesos des de l’inici de l’activitat, per tal que es pugui justificar la seva continuïtat.
 
Els integrants de la mesa també van debatre sobre l’enfocament dels ajuts. En aquest sentit es va remarcar que sigui imprescindible, per accedir-hi, l’elaboració i presentació d’un pla d’empresa per tal que els tècnics municipals en valorin la seva viabilitat econòmica, financera i comercial. També es va posar damunt la taula quin ha de ser l’import (la proposta inicial de l’equip de govern és de 1.500 euros per projecte, de manera que es podrien subvencionar al voltant de 20 projectes) i quin ha de ser el capital mínim fundacional que han de tenir les empreses que rebran l’ajut.
 
Cal remarcar que el servei de creació d’empreses de l’Ajuntament ha rebut aquest 2015 (fins a 30 de setembre) un total de 98 usuaris. Aquestes atencions s’han traduït en l’impuls de 16 nous projectes empresarials, dels quals 4 són societats mercantils i 12 són empresaris individuals. A més, 4 d’aquests nous 16 projectes han estat creats per usuaris amb dret a capitalització de la prestació de desocupació.
 
Creació de comissions
 
La Mesa d’Ocupació també va acordar la creació de quatre comissions de treball a fi de fer més àgil el seu funcionament. En total n’hi haurà quatre: una d’activitat econòmica (que englobarà temes de dinamització, innnovació, emprenedoria i comerç), una altra de caràcter social (que abastarà els temes d’orientació laboral, formació i tercer sector), una dedicada específicament als polígons d’activitat econòmica i finalment una comissió de seguiment de subvencions a empreses.
 
Així mateix, també es va acordar que es farà arribar a tots els membres de la mesa la convocatòria a unes jornades que es faran a finals d’octubre sobre la creació d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) impulsat conjuntament pels municipis de Sabadell, Castellar, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès. Aquesta iniciativa, cofinançada amb fons europeus FEDER, tractarà sobre l’àmbit d’especialització del disseny i innovació en sistemes industrials.
 
Indicadors econòmics
 
Finalment, la sessió va servir per compartir diversos indicadors econòmics. Segons dades del Departament d’Empresa i Ocupació, i a segon trimestre d’aquest 2015, Castellar compta amb un total de 1.955 autònoms, 31 més respecte l’any 2014. D’aquests, un 69% pertany al sector serveis, un 15% a la construcció, un 14% a la indústria i prop d’1% a la agricultura. D’aquesta manera continua la tendència a l’alça iniciada l’any 2013.
 
D’altra banda, i segons la mateixa font, el municipi disposa en l’actualitat amb un total de 712 empreses, de les quals un 60% s’engloba al sector serveis, mentre que un 29,2% són indústries, un 10,5%, empreses de l’àmbit de la construcció i un 0,3%, empreses del sector primari.
 
Pel que fa a l’atur, es va assenyalar que a mes d’agost de 2015 Castellar va registrar un total de 1.591 aturats, el que equival a un taxa sobre la població activa local estimada (PALE) del 13,00%. Respecte, el desembre de 2014, aquest índex s’ha reduït en pràcticament un punt, el que en termes globals equival a 122 aturats menys.
 
I per últim, també es van facilitar dades de la tasca de prospecció local realitzada en el darrer any i mig. Durant el període comprès entre març de 2014 i setembre de 2015, aquest servei ha contactat amb  249 empreses, fet que ha permès incrementar el nombre d’ofertes de treball demandades per aquestes. Així, s’han pogut cobrir 236 dels 414 llocs de treball oferts, amb usuaris de la borsa de treball de l’Ajuntament.

 

Participació