El catedràtic d’Enginyeria Química Javier Lafuente, únic candidat per ser rector de la UAB

Les elecciones, que per primera vegada seran per vot electrònic, se celebraran els dies 27 i 28 d'octubre

Imatge d'arxiu del candidat a rector
Imatge d'arxiu del candidat a rector | UAB
NacióSabadell
19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:04h
El catedràtic del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, Javier Lafuente, ha estat l’única candidatura que s'ha presentat per ser rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de cara a les eleccions previstes per celebrar-se entre els dies 27 i 28 d'octubre, i que per primera vegada seran de forma electrònica

Així ho ha proclamat la Junta Electoral General, després que aquest dilluns s'hagin aprovat les candidatures definitivament i s'hagi obert la campanya electoral per succeir la rectora actual, Margarita Arboix.

Lafuente, llicenciat en Ciències Químiques, en l'especialitat de química tècnica, el 1982, i es va doctora cum laude en enginyeria química el 1988, actualment, entre altres tasques, és director del Grup de Recerca en Tractament Biològic d'Efluents Líquids i Gasosos, Eliminació de Nutrients, i Compostos Orgànics Volàtils i Olors (GENOCOV) i director del centre de transferència tecnològica del vermell TECNIO de la Generalitat.

També ha estat director de grup de recerca, director de Departament, i vicerector d'Innovació i Projectes Estratègics des de 2016. A més, ha treballat al Massachusetts Institute of Technology (IMT) de Boston, a l'Institut National Polytechnique de Grenoble (INP), a la Universitat de Califòrnia (UC) i a l'Illinois Institute of Technology (IIT) de Chicago. Té 141 publicacions en revistes indexades amb més de 3.500 cites i ha dirigit 12 tesis doctorals.

Primera votació electrònica 

Les eleccions arrencaran a partir de les 10 hores del dia 27 i es tancaran a les 16 del 28 i, per primera vegada, es farà per votació electrònica, a través d'un ordinador o telèfon mòbil amb connexió a Internet. Tot i així, no és un sistema nou a la universitat, ja que s'ha fet servir per escollir el Claustre, en juntes de facultat i en eleccions sindicals.

Tenen dret al vot 38.361 membres de la comunitat universitària i la publicació dels resultats definitius d’aquesta cita electoral, per part de la Junta Electoral General de la UAB, està prevista per al 30 d’octubre.

El sistema de votació 

L'elecció a aquest càrrec, el màxim representant institucional de la universitat durant quatre anys, s'escull per sufragi universal ponderat, dividit en quatre sectors: sector A, que és el 51%, i es tracta del professorat doctorat i amb vinculació permanent a la universitat; sector B, que és del 9%, la resta de personal acadèmic i investigador en formació que exerceix la docència; sector C, que és del 30%, els estudiants de grau i postgrau i el D, que és del 10%, és plantilla administrativa.