«Limitacions sí, tancament no»: els dos principals gremis d'hostaleria del Vallès rebutgen la decisió del Govern

Els dos organismes de les capitals vallesanes se senten assenyalats i reclamen ajudes directes

Interior d'un restaurant de Sabadell, en fase 2.
Interior d'un restaurant de Sabadell, en fase 2. | Juanma Peláez
Albert Hernàndez / Marc Solé
15 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:27h
A partir de la mitjanit d'aquest divendres hauran d'abaixar la persiana bars i restaurants de tot Catalunya, si la justícia no ho tomba. El seu negoci es limitarà a les comandes per emportar. D'aquesta manera, es tornaran a repetir les imatges viscudes a mitjans de març, quan es va ordenar el tancament d'establiments de la restauració. 

Precisament, el president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell -compta amb uns 400 negocis adherits-, Jordi Roca, ha posat l'accent en el passat mes de març, "ens van dir dues setmanes i van acabar sent tres mesos". "No saps el que pensen, estan desbordats i no saben massa bé cap a on tirar", ha criticat. Roca ha reclamat "limitar" l'aforament, però "no, al tancament".

Ha qualificat la mesura de “desproporcionada” i “vergonyosa”. Ha carregat contra el Govern, perquè no és una decisió “plural, no tenim la culpa de res” i ha afegit “ens estan utilitzant per fer por”. En aquest sentit, ha subratllat "la seguretat" que ofereixen aquests locals, per totes les mesures de seguretat que compleixen i són una alternativa a trobades "en cases particulars i botellons, on no hi haurà cap tipus de control", ha advertit. 

Roca ha indicat que la decisió de la Generalitat aboca "a la precarietat" molts locals i ha dit que les ajudes "són insuficients" i que "no arriben als més petits, perquè van a parar als grans restaurants". El president ha suggerit, per pal·liar pèrdues, que es revisin els contractes de lloguer dels espais, "perquè pot haver-hi una clàusula, anomenada rebus, en què si es duu a terme una activitat i aquesta no es pot fer per causa major, aquest contracte canvia i pot anar a la baixa". 
 

L'aspecte de les terrasses el dia de la reobertura Foto: Juanma Peláez


"Indignació" del Gremi de Terrassa

El portaveu del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, Cesc Castellet, ha manifestat, en nom dels associats, la seva "absoluta indignació" pel tancament de bars i restaurants. Ha explicat que aquest cop ha estat "dramàtic i brusc", i ha reclamat "ajudes directes al sector", el qual ha considerat que des de l'inici de la pandèmia ha estat "el gran assenyalat".

En aquest sentit, ha criticat que "s'ha tornat a castigar el mateix sector" en comptes de incidir en mesures i campanyes per disminuir l'activitat social "on s'ha demostrat que sí que es transmet el virus". Per això, ha defensat que l'hostaleria, "amb mesures i restriccions" és un lloc segur. Davant la mesura, ha demanat "facilitar els ERTO, la moratòria de la quota d'autònom i ajudes directes".

Des del Gremi d'Hostaleria de Terrassa han aplaudit el comportament "obedient i exemplar" d'una majoria de clients, els quals, així com els negocis del sector, "s'havien acostumat a unes normes de joc concises". El seu portaveu ha apuntat que la majoria dels seus més de 400 agremiats "s'havien estabilitzat i confiaven acabar l'any amb una remuntada necessària". 

Castellet ha manifestat el seu pessimisme sobre la millora de la situació en els pròxims mesos. "Ara arriba el fred, la grip i encara no hi ha vacuna; esperem que no, però creiem que aquest tancament serà més llarg que l'altre", ha afegit. Tot i això, malgrat que aquest divendres ja no obriran, diu que "volen obrir el màxim d'hora possible". Per això, conclou: "Limitacions sí, tancament no".

Recurs a la justícia

Els dos organismes com a membree de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) estan fent front comú, també des de l'àmbit judicial, perquè se suspengui la mesura adoptada per l'executiu català. A més, han exigit que les mesures compensatòries s'implementin "de manera urgent. El Gremi "no vol" línies de finançament, ICO o ICF, ni més endeutament. Reclama ajuts directes.

Pel que fa a la tramitació dels ERTO impeditius, que són els que el sector haurà de demanar amb aquesta resolució, ha demanat que implementi les mesures necessàries "perquè no es repeteixin els problemes succeïts al mes de març, i que faci les gestions necessàries amb el SEPE perquè els treballadors cobrin les seves prestacions des del primer dia".