La Covid-19 destrueix més teixit empresarial que ocupació a Sabadell i a les conques del Ripoll i Caldes

Així ho determina un informe de la conjuntura econòmica en aquestes àrees

La mascareta, un altre dels efectes del coronavirus
La mascareta, un altre dels efectes del coronavirus | Adrià Costa
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:49h
L'informe de la Conjuntura Econòmica de Sabadell i de l'àmbit de la Conca de Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC) -concentra 14 municipis, més de mig milió de persones i de 14.000 empreses- del primer semestre del 2020, presentat aquest dijous, ha determinat que hi ha hagut una major destrucció de el teixit empresarial que de l'ocupació.

S'han perdut 14.228 (9,9%) empreses a les conques i 513 (9,2%) a Sabadell, sent la indústria i els serveis personals dels sectors més afectats, especialment a la primera àrea.  Una situació que, David Moreno, un dels autors de el document i de la consultoria i assistència tècnica, Activa Prospect, ha atribuït a la figura dels Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), en especial entre les grans companyies. Mentre que les microempreses de fins a cinc treballadors han patit més la pandèmia.

L'ocupació, però, ha registrat la pitjor caiguda, en la primera meitat d'enguany, tornant als pitjors moments de la crisi del 2008. Entre el primer semestre del 2019 i el primer semestre del 2020 a Catalunya ha caigut un 4,3%, fet que ha suposat la pèrdua de 186.327 llocs de treball. A Sabadell la variació ha estat encara més marcada (-5,6%), mentre que a l’àmbit CRiRC, ha estat sensiblement menor, reduint un 4,1% els seus nivells d’ocupació.

A la capital del Vallès Occidental l'afectació, a més dels serveis personals, també ho ha fet en el sector comerç (17% i 1.848 llocs de treball), i els vinculats a l'entreteniment i a l'oci, als serveis personals i a la indústria del metall, encara que aquesta última ve arrossegada per la crisi del motor.

Per contra, s'ha creat més ocupació en el camp sanitari, serveis socials i l'administració pública. Al CRiRC, el sector industrial ha acumulat tres semestres consecutius en retrocés, una dinàmica que la pandèmia ha accelerat fruit del mal comportament d’activitats com la fabricació de productes informàtics (-11,3%), del paper i les arts gràfiques (-10,7%) i del reciclatge (-8,9%).
 

Interior d'un restaurant de Sabadell, en fase 2. Foto: Juanma Peláez


Recuperació frenada 

Moreno ha afirmat que la dinàmica econòmica, des de 2013, presentava una progressió de recuperació a les conques, situant-se al 92% de la situació abans de 2008. Ha puntualitzat que a la construcció estava sent del 55% i en la indústria del 75%, "un dels camps que va ser motor en la recuperació del 2013", ha assenyalat.

Perspectives de futur

Carlos Ruiz, un altre dels responsables de l'informe i consultor d'Activa Prospect, ha condicionat el futur "a l'evolució de la pandèmia" i ha assenyalat cap a 2023 o 2024. Tanmateix, ha dit que els ERTO "han distorsionat" l'impacte del coronavirus i "segurament les dades d'atur seran força superiors a les que reflecteix l'informe", ha afegit.