MAPA Sabadell, lluny de Matadepera i Sant Cugat, els municipis més rics de Catalunya

Consulta quin va ser l'IRPF del 2018 en cadascun dels municipis catalans i com va evolucionar respecte el 2017

Mapa municipal de Catalunya, en funció de la renda mitjana.
Mapa municipal de Catalunya, en funció de la renda mitjana.
07 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:16h
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, la renda bruta mitjana del 2018 per declarant, el posicionament a nivell de renda a Catalunya, la renda bruta disponible del 2018 -després d'impostos i bonificacions-, i l'evolució de la renda bruta mitjana del municipi entre 2017 i 2018. Només amb dades de municipis de més de 1.000 habitants. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge i seleccionar així millor els municipis.

Quina és la renda mitjana de cada municipi? Aquesta informació l'ofereix anualment l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) per a tots els municipis de més de 1.000 habitants de l'Estat i aquest dimarts ha actualitzat les dades amb les declaracions del 2018. Aquestes quantitats i l'evolució respecte el 2017 es poden consultar en el mapa interactiu superior o en la taula del final de la notícia, podent comprovar si la renda de cadascú queda per sobre o per sota la mitjana. Les novetats, a més, són sucoses i molt curioses.

Segons les dades de l'AEAT, Matadepera ha passat de ser el quart municipi més ric de tot l'Estat a ser el primer, quadruplicant la renda mitjana bruta en un sol any. Per extensió, també ho és de Catalunya i en el tercer calaix d'aquest podi de rendes, hi ha Sant Cugat. Un patrimoni que és gairebé deu vegades i dues més, respectivament, que els dels sabadellencs, situant la capital vallesana a les posició 134 de l'àmbit català i a la 248 de l'Estat.

Avinyonet del Penedès, que el 2017 era el municipi amb la renda més elevada, ha caigut a la posició 189, ja que la xifra del 2017 es devia a la declaració d'uns ingressos extraordinaris de 24 milions d'un veí que aquest any no s'han repetit.

Caldrà analitzar, en tot cas, les raons de la variació increïble a Matadepera, fins als 218.788 euros, però, més enllà d'aquest municipi, el segon amb major renda mitjana bruta és Sant Just Desvern (58.875 euros), seguit de Sant Cugat del Vallès (57.565), Alella (54.512) i Sant Vicenç de Montalt (52.058). Per contra, els municipis amb menor renda són Batea (16.233), Horta de Sant Joan (19.303), Camarles (19.345), Torres de Segre (19.351) i el Perelló (19.556).

Aquesta estadística incorpora les quantitats declarades a través de l'IRPF i, per tant, no mesura el patrimoni acumulat o altres vies d'ingressos. Així mateix, l'AEAT incorpora també aquelles rendes dels contribuents no obligats a fer declaració -per no arribar al mínim, per exemple-, així com, en cas de declaracions conjuntes, divideix la quantitat per dos. Així mateix, també s'ofereixen les dades de la renda bruta disponible, la resultant després del pagament d'impostos i cotitzacions.