La municipalització divideix el ple per aconseguir un Servei d'Atenció Domiciliària «de qualitat i públic»

L'abstenció de JxS i els vots contraris de PSC i Cs tomben la moció presentada per entitats

Augment de sou per a les treballadores del SAD d'Arbúcies
Augment de sou per a les treballadores del SAD d'Arbúcies | AJA
06 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:34h
El ple municipal, corresponent al mes d'octubre, i celebrat aquest dimarts, ha rebutjat la moció, presentada per les entitats Moviment Veïnal Sud i la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics a Sabadell, per tenir un Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) "de qualitat i públic". La municipalització de la prestació, un dels diferents punts de l'acord, ha provocat la divisió i que s'hagi acabat tombant. 

PSC i Cs s'han postulat en contra i Junts per Sabadell (JxS) s'hi ha abstingut, cosa que ha sumat més regidors contraris que els vots favorables d'ERC, la Crida per Sabadell i Podem. Les dues associacions han reclamat que "s'equiparin" les condicions laborals, amb millores com ara, contractes a jornada completa i indefinits, perquè "a mateixa feina, mateix sou", han reivindicat.

També han reclamat "la participació" de les usuàries i famílies i més material sanitari com, per exemple, bates d'un sol ús, més mascaretes per a cada atenció i proves PCR periòdiques. Però el que ha dividit el plenari ha estat la municipalització del servei. El regidor de JxS, Francesc Baró, ha criticat "municipalitzar per municipalitzar com a element ideològic". 

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha recordat que en l'anterior mandat "es van fer dos estudis preliminars" i "van acabar fent contractes, que els va costar mantenir la dignitat de les condicions". I per això s'ha adreçat als regidors de la Crida i els republicans. La cupaire, Nani Valero, ha demanat "actualitzar" aquestes anàlisis i ha afegit, "a la mateixa feina, el mateix sou i comparem, la part beneficiària mercantil queda retratada". A la vegada, que ha reivindicat "la dotació estatal de dependència". 

La republicana Glòria Llobet ha dit que aquest estudi "no hauria de causar controvèrsia" i ha recordat que en l'anterior mandat es van municipalitzar la zona blava i la grua. El regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, ha criticat aquesta comparació, perquè "és crear un debat fals" per "l'extrema complexitat" d'aquesta assistència. Cortés ha apostat per "la negociació col·lectiva" en comptes de l'equiparació. A més, no només ha apuntat a picar la porta de Madrid, també la de la Generalitat com ara, "revisar el contracte Programa, que té preus de 2008". Ha recalcat que "seguirem treballant per aconseguir millores salarials i l'estabilitat de les treballadores".