Una pel·lícula documental sobre l'Alzheimer amb segell sabadellenc esquiva la pandèmia

La cinta es va preestrenar a Gavà i ara circularà per diferents espais

Un dels moments de la gravació
Un dels moments de la gravació | Juanma Peláez
05 d'octubre del 2020
Actualitzat el 06 d'octubre a les 12:40h
Poc dies abans que es declarés l'estat d'alarma, de fet, es podria dir que poques hores abans, una productora de Sabadell, Algodigital Produccions, estava en ple procés d'elaboració d'un curtmetratge sobre l'Alzheimer, girant al voltant d'un cas real, Mercè Casanovas:"Recuérdame el principio de la desconexión". L'activació de l'estat d'alarma i el posterior confinament ho va canviar tot. 


"Ha passat d'un projecte inicial de curt a pel·lícula documental", explica Eva González,  de la productora vallesana. "Durant el confinament s'hi ha anat afegint gent, perquè ho coneixien a través de les xarxes socials", assegura i afegeix, "ho han fet perquè tenen algun familiar" amb aquesta malaltia. I és que, tal com recorda, la cinta es va concebre com "una bona oportunitat per fer una peça pedagògica i emotiva".

També s'ha alterat el guió, però "tot ha encaixat com un trencaclosques" i durant el confinament "vam aprofitar per editar les imatges i al juny, quan ja vam poder sortir, es van incloure d'altres persones com l'actor Alain Hernández o la cantant Gisela", diu González. 
 

L'arribada del cos a casa d'una de les malaltes Foto: Juanma Peláez


Detalla que el documental retrata "una mica el dia a dia d’un malalt amb Alzheimer, amb la  participació dels cossos de seguretat. Per exemple, Bombers per mostrar com és si s'oblida les claus o la Policia en el cas que s'hagi perdut".

Un record familiar

L'elaboració de la pel·lícula neix de l'encàrrec del fill de Casanovas "per tenir un record" de la seva mare i que finalment així ha estat, perquè la protagonista va morir a l'abril per l'Alzheimer, cosa que "l'ha convertit en un bon homenatge". 
 

Fan servir el vehicle escala del parc Foto: Juanma Peláez


Fa uns dies es va fer la preestrena a Gavà i la idea es que "corri" per Espanya, per ara, es projectarà per diverses localitats de Navarra i també està previst que ho faci des de la ciutat on s'ha creat, Sabadell.