Sabadell activa el pla Ventcat en prealerta pels forts vents

Les fortes ratxes de vent s'acompanyaran d'una caiguda del termòmetre

L'arc de Sant Martí des del castell de Can Feu
L'arc de Sant Martí des del castell de Can Feu | Juanma Peláez
NacióDigital
25 de setembre del 2020
Actualitzat a les 10:09h
La tardor, que va començar fa tres dies, arriba sense embuts, amb un canvi sobtat de la situació meteorològica. A partir d’aquest divendres, s’esfondraran els termòmetres, el vent bufarà fort en alguns indrets del país i hi haurà precipitacions al nord del territori, en forma de neu a les cotes altes. Per això, l'Ajuntament de Sabadell ha activat el pla Ventcat en fase prealerta. 

Des del consistori, s'ha recomanat tancar finestres i recollir tendals, així com que no es deixin testos ni objectes a les terrasses i precaució al volant i a l'hora de fer activitats a l'aire lliure. 

Dijous encara ha estat un dia tranquil, de transició, i assolellat durant el matí a gairebé tot el país. Aquest divendres de matinada, però, ha començat a picar fort el vent arreu del territori, amb cops que ja han arribat als 102 km/h a Portbou, 95 km/h al Perelló, 77 km/h al Montsec d'Ares, 72 km/h a la Panadella i 68 km/h a Vila-rodona.

De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (VENTCAT) per les fortes ventades que encara continuaran durant tot el dia d'avui. Les comarques afectades són principalment les del Pirineu Occidental, l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Barcelonès. Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i en les excursions de muntanya perquè l’episodi també està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu.

Així, al llarg del dia, baixaran les temperatures entre 6 i 8 graus arreu, i cauran ruixats aïllats a la Costa Brava i al Pirineu de Lleida, al matí, i al Prepirineu i la costa de Barcelona, a la tarda. Neu a les cotes altes, a partir dels 1.500 metres.