La Policia Municipal evita una seixantena d'ocupacions il·legals en els últims 15 mesos

L'Ajuntament preveu incrementar el parc d'habitatge públic, el més imminent amb un acord amb la Sareb

Una patrulla policial durant una actuació
Una patrulla policial durant una actuació | Juanma Peláez
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:06h
La Policia Municipal de Sabadell ha evitat l'ocupació de 60 habitatges des del mes de juny de 2019 i fins a l'actualitat. Així ho ha afirmat aquest dimecres l'alcaldessa, Marta Farrés. Això suposa una xifra més alta que la registrada des del gener del 2016 -durant l'anterior mandat-, amb 57, ha afegit. 

Farrés ho ha atribuït perquè "el que està fent ara la Policia és actuar" i ha dit que "s'havia estés la idea que a la ciutat hi ha permissivitat" per ocupar. Ha assenyalat que "el fenomen, per desgràcia, és bastant igual" als barris, així com també estan "repartits" durant aquests 15 mesos, sense haver-hi un període d'especial increment.

El tercer tinent d'alcaldessa, i responsable, entre d'altres, de Seguretat, Jesús Rodríguez, ha recordat que les ocupacions arriben via "màfies per cobrar a un tercer" i els que "extorsionen veïns". Per això ha explicat la posada en marxa d'un protocol perquè "no es pugui consolidar". Farrés, però, ha posat l'accent en les primeres com "les majoritàries" en els casos detectats a la capital vallesana i que hi haurà "tolerància zero" amb les actituds d'incivisme que "generin problemes de convivència" en les comunitats, "per més que l'ocupació sigui una necessitat".

Ara per ara, a la localitat, hi ha, tal com ha detallat el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, 1.332 habitatges ocupats, nou més que el 2019, dels quals una quarantena són de Vimusa i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Actuació de la mà de Fiscalia 

Farrés ha informat que aquest dimarts es va reunir amb la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, perquè les polítiques públiques en matèria d'habitatge vagin en "sintonia" amb Fiscalia. Per això, ha recalcat l'actuació "ràpida" dels cossos de seguretat abans que es "consolidi" l'ocupació i hagi de fer-se "el tràmit judicial".    

En aquest sentit, Cortés ha avançat que en breu se signarà un acord amb la Sareb perquè s'incorporin una vuitantena de pisos al parc públic, molts dels quals es destinaran a emergència. A més, ha continuat, pels drets de tempteig i retracte s'han aconseguit 12 i "hi ha pendents" 14, així com l'inici de la construcció de 500 llars en aquest mandat en col·laboració amb SBD Lloguer Social. 

L'alcaldessa ha puntualitzat que, malgrat l'emergència habitacional, "també treballem amb perfils de persones que no són de serveis socials i que tenen problemes per accedir a un habitatge" i que podrien formar part d'un paquet de 1.300 pisos de lloguer social.