Confiança i neguit durant el primer dia d'escola a Sabadell

Fins a 32.914 alumnes han tornat a l'escola després de sis mesos d'inactivitat pel coronavirus

Primer dia de classea a l'escola Enric Casassas de Sabadell
Primer dia de classea a l'escola Enric Casassas de Sabadell | Juanma Peláez
Sergi Baixas / Anna Mira / Marc Solé / Marta Casas / Abril Ballester
14 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:20h
Retrobaments amb els colzes, cares d'alegria i algun plor. "Estem tranquils, a veure què passa", comenten els grups de pares metre esperen l'hora que els han assignat per deixar els seus fills a l'escola.  El passat 13 de març milers d'infants d'arreu de Catalunya marxaven a casa de manera precipitada per evitar contagis d'un virus que aleshores era del tot desconegut i que va arribar amb molta força a casa nostra.

Ara, sis mesos després, aquest dilluns 14 de setembre prop de 33.000 alumnes de Sabadel han tornat a les aules. Aquesta vegada però ho fan d'una manera molt diferent de la que estaven acostumats: entrades esglaonades, distàncies de seguretat, mascaretes i gel hidroalcohòlic a la motxilla. 

Són moltes les famílies que valoren els "esforços" de la comunitat educativa per garantir un inici de curs segur. "És essencial que anem recuperant la normalitat", explica l'Iris, mare del Centre d'Educació d'Infantil i Primària Enric Casassas. "Tenim confiança en l'escola", n'explica una altra que apunta a la necessitat dels pares a tornar a treballar.

A l'altra banda, la Blanca, mare i professora d'institut, mostra reticències i considera la tornada a les aules un risc per "prematura". "No calia, els coneixements es podien continuar donant de forma telemàtica; dona una mica la sensació que s'està utilitzant l'escola com un pàrquing d'infants", assenyala.

Tot i això, la directora de l'Enric Casassas, Diana Font, valora positivament la tornada a NacióSabadell. "Hi ha molta il·lusió. Després de tanta feina per tenir-ho tot preparat per garantir i vetllar pel compliment dels protocols de seguretat, veure les cares d'alegria dels nens carrega les piles", assegura.
 

La directora de l'escola Enric Casassas, Diana Font Foto: Sergi Baixas


"Una de les prioritats d'aquest inici de curs serà treballar la cohesió de grup i l'acompanyament emocional dels infants" després de gairebé sis mesos sense trepitjar la classe. Font comenta que l'escola ha patit una" profunda reestructuració" de l'espai per complir amb les ràtios d'alumnes per classe -sales de joc, de música i inclús de professors han estat adaptades- i que s'ha ampliat la plantilla de 15 a 20 mestres. La directora ha apuntat que no ha percebut una falta destacable d'alumnes que no s'hagin presentat aquest primer dia de curs.

Al Col·legi Samuntada, al costat de la Torre de l'Aigua, l'alegria continguda també s'ha pogut observar tant a les cares dels més petits com dels més grans. En aquest centre, els alumnes de primària tenien l'hora d'accés a les 9 h del matí, mentre que els de parvulari entraven a partir de les 10 h per evitar aglomeracions a l'entrada. Els acompanyants dels més petits han pogut entrar fins al recinte del pati escolar per deixar allà als infants amb els seus mestres corresponents. Des d'aquest centre però, sí confirmen que han notat una important davallada d'alumnes.
 

Una àvia portant el seu net a l'escola sabadellenca Samuntada Foto: Sergi Baixas


Gran expectació i nervis a Sant Cugat 

A les escoles La Mirada i l'Olivera de Sant Cugat s'han pogut veure com pares i mares han acompanyat la mainada en el que ha estat la tornada a l'escola més insòlita. Lluny queden les abraçades i els crits d'emoció d'aquells infants que passat l'estiu es retroben enèrgics amb els seus companys. Enguany sense avis ni àvies, els mestres han rebut, de manera esglaonada, els seus grups estables als patis i després els han donat la benvinguda i d'unes explicacions sobre el funcionament i les normes de la nova normalitat. 

Unes famílies que han assegurat que estan tranquils i contents que els seus fills tornin a l'escola després de tant temps. És el cas del fill de la Judit, de set anys, que ha tornat a La Mirada. "L'entrada ha anat molt bé i està molt emocionat". El Guillem ha explicat que ha vist una bona organització de l'escola l'Olivera i està tranquil pels seus dos fills que comencen a segon i sisè de primària.

"Tinc ganes de veure els amics", explica el fill de la Julieta, de vuit anys, mentre espera pacient a la ratlla groga pintada a terra. Per la seva banda la Margarita és mare de tres nens de primària i explica que ja tenien moltes ganes de tornar. "Cal prendre precaucions però són més els beneficis de tenir les escoles obertes que tancades". 

Des de l'Ajuntament santcugatenc han expressat que el curs "ha començat amb la màxima normalitat possible i sense cap incidència destacada". A primera hora policia i protecció civil ha vetllat per evitar aglomeracions i garantir un espai segur en l'entrada als centres. En la mateixa línia s'ha expressat la directora de La Mirada, Clara Caso, qui ha explicat a NacióSantCugat que ha anat "millor del que esperàvem, les famílies han respectat els horaris esglaonats". 

Els centres escolars han organitzat les entrades amb les diferents portes que tenen. Cartells recordant l'ús obligat de mascaretes, marques de colors a terra, patits dividits i distàncies en tot moment, serà a partir d'ara el dia a dia dels milers d'infants que viuran el curs més atípic que es recorda. 

Pares escèptics, alumnes ansiosos i mestres tranquils

Desenes d'escoles i instituts de Terrassa han obert aquest dilluns les seves portes després de sis mesos tancats per la pandèmia de la Covid-19. D'aquesta manera, 40.000 alumnes egarencs tornaven a classe i es retrobaven amb els seus companys en un espai que no trepitjaven des de març.

Pares neguitosos i professors, a les portes, organitzant els accessos, donant indicacions i saludant als alumnes, els més tranquils en un ambient de calma tensa. Enguany no hi ha abraçades, tothom duu mascaretes i als nens els costa més deixar la mà als pares: el curs 2020-2021 està a punt de començar.

A l'escola França, el cap d'estudis, Albert Tena, resol dubtes a alguns pares i saluda als alumnes. Explica que les sensacions són "bones" i apunta a la col·laboració de les famílies "perquè tot vagi bé". A més, quant a les primeres impressions, es mostra satisfet perquè els nens "estan molt contents" i es mostra optimista "malgrat el neguit i la preocupació" per com sortirà. La tornada a la normalitat, conclou, era "necessària i molt esperada".

En Blai, que té 11 anys explica que té ganes de tornar "per veure els companys i saber com estan", tot i que amb cara adormida declara "que també li fa una mica de mandra". La seva mare riu mentre manifesta que "ja era hora", tot afegint que "trencar les rutines ha sigut un rotllo". Tot i això, explica sentir "nervis per no saber què passarà la setmana que ve".

La Raquel duu les seves filles, d'11 i 6 anys, a l'escola. La petita, la Maeva, explica que té "moltes ganes d'anar a l'escola i de veure els amics". La seva mare no ho veu tant clar i parla d'un inici de curs "agredolç": "Tinc ganes que vinguin, es relacionin i aprenguin, però també tinc por". En aquest sentit, situa "l'horari intensiu per evitar tantes entrades i sortides" com a mesura necessària.

A la porta principal de l'Institut Terrassa, a la Rambla d'Ègara, desenes de pares observen com una docent passa llista als alumnes que entren a les 9 h. Mentrestant, l'Ahmed, en Marc, l'Adela i la Jana, que comencen segon d'ESO, esperen en un banc per entrar al següent torn, el de les 9.30 h. Ells coincideixen a assegurar no tenir "ni nervis ni ganes" per tornar a l'escola i elles reconeixen "emocionades però amb una mica de mandra" tot i "tenir ganes de veure als amics".

L'ambient a fora de l'Institut Escola Pere Viver de Terrassa avui era d'incertesa, però sobretot de ganes de començar el nou curs. "A veure com va", deien molts dels acompanyants dels nens i nenes. Com cada any, pares, mares, avis, àvies, germans i germanes acompanyaven als nens i nenes a l'escola. Enguany, però, cada curs entrava per una de les quatre portes del recinte escolar, en comptes de fer-ho tothom per la porta principal.

L'Aina, de P5, explicava somrient que tenia ganes de començar. En canvi, l'àvia de la Carla, que comença P3 aquest any, deia que havia entrat plorant: "Ja havia anat a la guarderia, però fa molts mesos que està a casa. A més, li feia il·lusió entrar amb el seu germà, de 1r de primària, però ell ho ha fet abans per una altra entrada".

Entre les 9:00 i les 9:30 h, anaven sortint els mestres del curs en qüestió a rebre els nens i nenes. Una hora abans ja havien entrat els estudiants de secundària. "Això ha facilitat que no hi hagi aglomeracions al carrer, que era una altra de les coses que preocupava", apunta la Rosa Maria, cap d'estudis del centre.

Una vegada dins l'escola, continua, "els grups estables no es barregen i els espais comuns s'han eliminat; al pati, cada classe té una zona delimitada per jugar". També han pintat línies de colors a terra per guiar cada curs de la porta fins a la seva classe. Encara que no han sigut moltes, la Rosa Maria confessa que algunes famílies no han portat els seus fills a l'escola, "perquè els feia por".

Neguit i il·lusió a parts iguals a la tornada a l'escola a Rubí

La tornada a l'escola dels 10.498 alumnes de Rubí ha estat, com a tot el territori, amb incertesa i un cert caos a les entrades, tot i que amb molta il·lusió per part dels nens i nenes que es retrobaven després de molts mesos amb els seus companys, i també amb els seus professors.

A les entrades d'alguns centres, però, hi ha hagut cert caos: les mesures de mobilitat excepcionals instaurades per l'Ajuntament de Rubí no han acabat de funcionar del tot, i és que alguns dels carrers que s'haurien d'haver tallat al trànsit han restat oberts mentre els nens i nenes feien cua per entrar a les seves respectives escoles.

Al Regina Carmeli, el pas de vehicles per la zona on s'han habilitat les entrades ha provocat aglomeracions de nens i pares a les voreres i la petita plaça que es forma davant del pavelló, fins que un agent de la Policia Local ha arribat a regular el trànsit. "En principi ens van dir que es tallaria el trànsit, però veiem que passen els mateixos vehicles de sempre i per això ens està costant mantenir les distàncies", explica la Sara, mare d'una nena de l'escola.

També s'ha produït la mateixa situació al carrer de Sant Pere, on hi ha les entrades tant de la Schola com la del Pau Casals, amb un trànsit de vehicles menor, ja que és de vianants, però que també ha obligat a fer-se moure algunes famílies que acompanyaven els seus fills a la porta de l'escola. De fet, a l'altra entrada del Pau Casals - el carrer de Sant Feliu - la tanca que tallava el trànsit s'ha col·locat quan ja gairebé no hi havia nens esperant per entrar.

"Sabem que els centres són segurs i estan complint amb totes les mesures de seguretat, però sí que percebem un cert caos a l'hora de regular les entrades que coincideixen amb el pas de vehicles. Sempre passa, però no és un curs normal...", explica una altra mare dels Maristes, on també hi ha hagut un agent de la Policia Local controlant el trànsit.

A Ca n'Alzamora, l'entrada ha estat bé, ja que tenien prou espai per guardar les distàncies i tenen cinc mestres de reforç per controlar els tres accessos. Un pare, però, explica que "els grups de 26 o 27 s'han dividit per dos i faran bombolla més del 50%... però no hi ha espais i recursos per més. A més, una de les reivindicacions que teníem era la neteja, que es feia un cop al dia i l'Ajuntament només ha afegit una sola persona unes hores de reforç... del tot insuficient per més de 400 nens", lamenta.

Finalment, a l'escola Montessori, la directora Conxita Gimeno ha explicat que "l'entrada ha anat bé, tot i que era molt nou i hi havia una mica de neguit. Tot i això, els nens i nenes amb molta il·lusió, i les mestres també".