Una trentena de carrers tallats, places per l’hora del pati i més neteja: així serà l’inici de curs a Sabadell

L'Ajuntament ha destinat 900.000 euros a mesures excepcionals per fer front al coronavirus

Primer dia d'escola a Sabadell.
Primer dia d'escola a Sabadell. | Juanma Peláez
10 de setembre del 2020
Actualitzat el 23 de setembre a les 14:18h
El pròxim dilluns 14 de setembre 32.914 infants de Sabadell tornaran a l'escola després de sis mesos, 333 més que en el curs anterior. Un inici de curs escolar "atípic" ha descrit l'alcaldessa, Marta Farrés, i ple de mesures i esforços per "garantir el dret a l'educació". S'extremaran les distàncies i es mantindran en tot moment els grups estables però Farrés ha reconegut que serà un curs "d'assaig i error". "Ho hem planificat tot però hi haurà desajustos que haurem d'anar modificant durant el curs".

En total l'Ajuntament de Sabadell destina 2,26 milions d'euros en la posada en marxa del curs dels quals enguany 900.000 són específicament per mesures extraordinàries relacionades amb el coronavirus.

Carrers tallats i més neteja

Es tallaran 33 carrers de la ciutat per facilitar els accessos esglaonats als centres educatius. L'Ajuntament facilitarà tanques i informarà els veïns dels canvis. Està previst destinar una quarantena d'agents de la Policia Local i deu agents cívics que controlin el trànsit a les zones afectades.

A més del tancament de carrers, també s'han implementat altres accions relacionades amb la mobilitat. Per exemple a l'Escola Samuntada s'ha realitzat una ampliació tàctica de vorera; a la Joaquim Blume s'ha protegit un accés provisional, a l'escola Miquel Carreras una reserva d'accés per a mercaderies i a l'Escola d'Educació Especial Francesc Bellapart es farà una reserva addicional d'estacionament.

Així mateix, per tal d'atendre l'increment de demanda de transport públic coincidint amb l'inici de l'activitat escolar, s'està preparat un dispositiu de reforç addicional al servei existent i que en hora punta permetrà una major oferta d'autobús urbà, amb l'objectiu que els vehicles circulin el menys carregats possible, facilitant el màxim d'espai entre passatgers. "Al matí serà complicat agafar el cotxe", ha acceptat l'alcaldessa.

Per tal d'incrementar la prevenció i la seguretat, l'Ajuntament reforçarà la neteja que de forma ordinària amb un servei complementari per reforçar la desinfecció dels sanitaris, la neteja dels espais d'ús múltiple i les tasques de la franja de tarda si es porten a terme activitats extraescolars. Al servei complementari es destinaran 600.000 euros. També es dotaran els centres de gel hidroalcohòlic i mascaretes d'emergència. La regidora de Salut, Sònia Sada, ha expressat que "encarem el retorn a les aules amb la màxima de les prudències".

Places públiques per l'hora del pati

D'altra banda, donant resposta a la petició d'algunes escoles, s'autoritzarà la utilització de places públiques properes per a l'hora del pati o per realitzar-hi altres activitats. Així, a l'Escola la Trama que ja feia servir la plaça del Vallès a l'hora del pati, es sumaran la Miquel Martí i Pol i Ribatallada o l'Institut Vallès, que utilitzaran places properes.

Els Salesians (a Sol i Padrís) faran servir la pista esportiva que hi ha al costat per organitzar les entrades i l'escola Pau Casals els accessos del complex esportiu Olímpia.

En una roda de premsa, el regidor d'Educació, Manuel Robles, ha reconegut que és normal que hi hagi por entre les famílies "la por és humana i hem de fer missatges de tranquil·litat". Robles ha fet un agraïment als docents i equips directius per l'esforç que estan fent i ha afegit que les prioritats de l'Ajuntament són "que cap infant es quedi enrere, lluitar contra la segregació i l'equitat educativa". "Hem d'obrir portes als infants i tancar portes a la por", ha conclòs.

Les noves mesures s'afegeixen a d'altres que ja s'havien pres en relació amb l'àmbit educatiu davant la pandèmia, entre les quals l'adquisició el curs passat de 370 tauletes i targetes SIM per garantir la connectivitat de l'alumnat que no en disposava.

Increment de les subvencions per a extraescolars

Dins el Pla de mesures de la Covid-19, aquest curs s'incrementa el suport municipal perquè les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) organitzin activitats extraescolars. Així, les subvencions adreçades a les AMPA dins aquest àmbit pugen en 40.000 euros, passant dels 82.000 euros que s'havien previst inicialment als 122.000.

D'aquesta manera es vol col·laborar amb les associacions i facilitar l'adaptació a la situació provocada per la pandèmia, contribuir a reduir desigualtats i avançar cap a l'equitat educativa.

Les escoles bressol també han rebut una dotació de 150.000 euros per adaptar-se a les mesures de la Covid-19 i el servei de menjador escolar als centres educatius que formen part de la Gestió Unificada es continuarà portant a terme, prenent diferents mesures de prevenció en l'organització dels grups i dels espais, d'acord amb les indicacions de la conselleria d'Educació i el departament de salut.