Les entitats sobiranistes, defensen els actes locals de la Diada per mantenir «el pols amb l'Estat»

Els actes es repartiran entre el matí i la tarda i es garantiran totes les mesures de distanciament

Manifestació independentista a Sabadell
Manifestació independentista a Sabadell | Juanma Peláez
08 de setembre del 2020
Actualitzat el 09 de setembre a les 17:43h
"No podem deixar que la pandèmia sigui una raó de xantatge emocional", ha asseverat la coordinadora de l'ANC de Sabadell, Neus Alsina. "Hem de continuar amb el pols a l'Estat i que els nostres polítics no es pensin que estem calladets i tranquils, sinó que continuem apretant des del darrere. El dret de manifestació és un dret que volem exercir i ho farem amb responsabilitat", remarquen des de la secció local de l'Assemblea.

I és que davant de la crisi sanitària del coronavirus i les recomanacions de les autoritats sanitàries per evitar aglomeracions de gent, les seccions locals d'Òmnium i l'ANC de Sabadell organitzaran dos esdeveniments per reivindicar la Diada Nacional de Catalunya aquest divendres 11 de setembre: la rua per la independència i la concentració per la llibertat. 

Des de les entitats sobiranistes defensen que la ciutadania "té molts motius per sortir al carrer" malgrat l'escenari de pandèmia que està causant estralls al país. "Més de dos anys amb un govern legítim a l'exili i a la presó i més d'un miler de represaliats. Som conscients de la situació actual i dels límits que hem de tenir; però demanem als ciutadans que ens facin un vot de confiança ja que garantirem i vetllarem pel compliment de les mesures sanitàries en tot moment. Els actes han estat pactats amb el Procicat", han assegurat aquest migdia en una roda de premsa.

Pel que fa a la rua per la independència que es farà pel matí i que té com a objectiu de recórrer amb vehicles els principals carrers de la ciutat vallesana, s'ha escollit com a acció "reivindicativa i segura", d'acord amb la Policia Municipal de Sabadell, i que no propiciarà el contacte entre els assistents. "En tot moment donarem pas als vianants i al transport públic", apunten els organitzadors. Les persones que vulguin participar a la rua, però que no vulguin fer servir un vehicle rodat, poden seguir-la a peu de carrer.

Una acció que ha rebut retrets per part del moviment ecologista pel seu caràcter contaminant, però que les seccions locals defensen per "raons de seguretat". "Sempre hem optat per fer caminades i estem molt conscienciats en la lluita climàtica, però la excepcionalitat del moment ens ha portat a fer ús d'aquest sistema. Esperem que sigui la darrera vegada que el fem servir", han puntualitzat.

Per altra banda, a la tarda, la reivindicació i la lectura de parlaments es traslladarà finalment al Mur de la Llibertat (estació de FGC Can Feu-Gràcia) per raons sanitàries -en un primer moment estava previst que fos a l'Eix Macià-. "Ens adaptem escrupulosa i responsablement a la normativa i no renunciem al nostre dret a manifestar-nos", han anunciat a través de les xarxes socials.

Enguany, per participar a qualsevol dels actes cal inscriure's al web. Les entitats sobiranistes expliquen que durant els darrers dos mesos han estat evaluant la "idoneïtat" de celebrar cap acte, però que al final s'han trobat aquestes dues accions "segures" d'acord amb les directrius de Portecció Civil. "No volem allaus de gent al carrer, però que sigui visible que la lluita per la independència no s'atura".