Comença el període d'observació de rapinyaires a Collserola

Uns monitors especialitzats ajuden cada cap de setmana a identificar les espècies

El punt d'observació és al Turó de la Magarola
El punt d'observació és al Turó de la Magarola | Parc Natural de Collserola
NacióSantCugat
07 de setembre del 2020
Cada any, durant els mesos de setembre i octubre, comença l'època de migració dels ocells rapinyaires. Per aquest motiu, el Parc Natural de Collserola organitza des de l'any 1988 un punt d'observació al turó de Magarola que està obert a tothom cada cap de setmana acompanyat d'uns monitors especialitzats que ajuden als visitants a identificar les diferents espècies. 

Aquest indret del Parc, especialment condicionat, és un punt privilegiat que es troba enmig del pas dels ocells. Quan arriba la tardor, els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d'Europa per anar a buscar la bonança hivernal al continent africà. El pas majoritari de rapinyaires a Collserola es produeix cap a la segona quinzena de setembre.

Segons informa el Consorci, les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i fer grans distàncies sense gaire esforç. Les rutes són sempre continentals i travessen les serralades per colls determinats. En el cas de l'itinerari que passa per Collserola, és coneguda com a via litoral de migració.

La campanya de seguiment que s'impulsa des del Parc es planteja tant pel seu interès científic, com per l'afany de divulgar el fenomen. Durant tots els dies dels mesos de setembre i octubre, un o dos especialistes fan el recompte dels ocells i atenen els visitants orientant-los en l'albirament i interpretant el que es veu. 

Atesa l'actual situació del coronavirus, resulta imprescindible l'ús de la mascareta, l'aforament queda reduït a vuit persones i el temps de permanència màxim serà de 30 minuts. No se cediran prismàtics ni altres aparells òptics, per tant, cadascú haurà de portar material propi d'observació.