La Cecot reclama el manteniment dels ERTO i mesures per garantir l’activitat empresarial

A l'agost, l'atur ha augmentat en un 2,4% respecte de juliol i el nombre de cotitzants ha disminuït a Catalunya

Antoni Abad i membres del comitè executiu de Cecot
Antoni Abad i membres del comitè executiu de Cecot | Anna Mira
LaTorre
03 de setembre del 2020

La patronal Cecot ha reclamat el manteniment dels ERTO com a mínim fins a desembre i mesures per garantir l’activitat empresarial, després que aquest dimecres, el ministeri de Treball publiqués les dades d’ocupació del mes d’agost. A Catalunya, el nombre de cotitzants a la Seguretat Social ha disminuït i ha augmentat l’atur respecte de juliol i de l'agost de 2019. 


A l'agost, Catalunya ha registrat 11.293 aturats més que al mes anterior, el que suposa un increment del 2,4%, i del 30% respecte de l’agost de 2019. En total, hi ha 480.642 persones aturades a la comunitat. A més, hi ha hagut una davallada del 0,6% en el nombre de cotitzants a la Seguretat Social -22.800 menys- respecte de juliol, i del 3,2% respecte de l’agost de l’any passat. Això converteix Catalunya en la comunitat amb més pèrdua de cotitzants de l’Estat, seguida per Madrid.

A Catalunya, 170.200 persones estaven en ERTO durant l’agost, un 4,8% menys que al juliol. La Cecot demana mantenir els ERTO de força major i de trànsit cap als ERTO productius “com a mínim” fins al desembre i allargar l’exoneració de quotes a la Seguretat Social en els ERTO per causes relacionades amb la Covid-19. Reclamen també mesures per evitar noves restriccions a l’activitat econòmica, suprimir les prohibicions i limitacions a la capacitat de gestionar els recursos humans per part de les empreses i reduir els costos laborals.
 
En l'àmbit estatal, l’atur ha crescut menys que en el mateix mes dels tres anys anteriors i el nombre dels afiliats a la Seguretat Social ha augmentat. Tot i això, la Cecot recorda que el balanç general de l’any és negatiu i el procés per recuperar les dades d’ocupació prèvies a la crisi provocada per la Covid-19 serà lent. “Calen els canvis estructurals vinculats a fons europeus per impulsar un nou model econòmic que garanteixi una ocupació estable i de qualitat”, apunten.


Segons la Cecot, el descens del PIB, la destrucció del teixit empresarial i altes xifres de desocupació és el que augura aquesta tardor i s’ha d’actuar “amb celeritat” per tal de pal·liar-ne els efectes sobre la població. Al seu parer, l’administració i els agents socials i econòmics han d’equilibrar el que consideren “una excessiva concentració d’esforços en polítiques assistencials, molt necessàries sens dubte” però que no han de substituir polítiques actives per a les empreses i autònoms.
 
La patronal catalana considera que cal impulsar un nou model productiu basat en la indústria, la tecnologia, la innovació, el coneixement i la producció agrària, que són els sectors que ofereixen ocupació d’estable i de qualitat. “L’actual situació ha permès visualitzar la forta dependència internacional amb la Xina per als processos de fabricació i la debilitat del mercat de treball que provoca un excessiu pes de sectors estacionals dins del turisme”, apunta David Garrofé, secretari general de la Cecot.