Sabadell vol que el bosc de Can Deu i el torrent de Colobrers s'integrin al Parc Natural de Sant Llorenç

En cas que ho faci afectará en la construcció d'un hipotètic Quart Cinturó

Els participants van plantar plançons.
Els participants van plantar plançons. | FACS
03 de setembre del 2020
Actualitzat a les 9:04h
L'Ajuntament de Sabadell demanarà a la Diputació de Barcelona, gestora de la Xarxa de Parcs Naturals, que el bosc de Can Deu i el torrent de Colobrers passin a formar part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es tracten de dues àrees, al nord de la ciutat, que tenen protecció urbanística, és sòl no urbanitzable, amb un valor paisatgístic i ambiental. 

Una voluntat que prèviament passarà per aprovar-se al ple de setembre, que se celebrarà aquest dimarts. El cap de l'àrea de Cohesió Territorial, Toni Serra, ha remarcat els beneficis que suposaria que s'acceptés aquesta adhesió, "tindria una major protecció, molt superior a l'actual" i ha afegit que també "un reconeixement social i cultural". A més, de les "ajudes econòmiques" a les quals es podria optar com a part del parc natural. 

La proposta municipal ha posat de relleu els espais compresos que s'integrarien, dins el nucli urbà, els valors dels corredors hídrics del riu Ripoll i dels torrents de Colobrers i de Ribatallada, com també el riu Tort, inclosos dins l’estructura de torrents de menor conca i extensió́ territorial de la Riereta, la Romeua i de Mas Canals. Mentre que el bosc compta amb masses boscoses de pinedes i alzinars amb diferents nivells de densitat i configuració́. En total, unes 3.000 hectàrees.
 

El torrent de Colobrers, a Sabadell, en plena tardor. Foto: Albert Segura


Tanmateix, Serra ha admès que "no és un tràmit ràpid" i tot i que no ha volgut posar una data, ha estimat que una possible resolució arribaria "en dos o tres anys aproximadament", però ha insistit que "no es pot concretar".  

Afectació al Quart Cinturó 

Una de les afectacions que tindria l'entrada d'aquesta part de Sabadell al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac seria en el pas del Quart Cinturó. "Afectaria en el traçat i la seva implantació", ha admès Serra i ha determinat que tindria "una incidència directa".

Bona acollida de la Fundació 

Des de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, propietària del bosc de Can Deu, ha celebrat que "finalment" el consistori actual "tingui interès en col·laborar o participar de la gestió del bosc". I ha indicat que "està oberta a trobar qualsevol" cooperació de l'administració pública. 

En aquest sentit, ha recordat que la Fundació tenia un conveni signat amb la Diputació de Barcelona, en què es contemplava Can Deu com "Espai Amic de la Xarxa d'Espais Naturals", però "per problemes jurídics" no va tenir continuïtat.