Sabadell comença els tractaments aeris per combatre la plaga d’escarabats

Es farà en dues jornades, mitjançant un canó polvoritzador que actua sobre els arbres dels carrers més afectats

Galeruca de l'om
Galeruca de l'om | Didier Descouens - Wikimedia Commons
Abril Ballesteros
26 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:43h
L’Ajuntament de Sabadell començarà, la nit d'aquest diumenge 30 d'agost, el primer dels dos tractaments aeris per minimitzar la presència de galeruques de l’om -un escarabat- als carrers més afectats de la ciutat. El segon es farà la nit de diumenge 5 de setembre a dilluns 6.
 
En els darrers anys, aquesta classe d’escarabats no ha suposat cap problema per a la localitat, però les condicions climàtiques d’enguany han afavorit el desenvolupament intens de la plaga, no només a Sabadell, sinó també a altres municipis propers, com Terrassa.
 
Tot i que la galeruca de l'om és inofensiva per a les persones, és cert que de nit se senten atretes per la llum i entren als habitatges. Per atendre la situació actual, es faran dos tractaments aeris en dues jornades, a través d’un canó polvoritzador d’aigua i un adob foliar que actua sobre les capçades dels arbres.
 
Aquesta actuació s’emmarca dins d’una de les línies de treball que el consistori ha organitzat per combatre la plaga, entre les quals també hi ha el seguiment de l’evolució de l’insecte mitjançant punts de control en diferents zones de la ciutat amb oms, que permet anticipar-se a la creació de grans plagues i actuar-hi a temps, i un seguiment de les peticions ciutadanes.
 
D’altra banda, es treballa per reduir la presència de la plaga, tot salvaguardant la fauna auxiliar que, de manera natural, ajuda a controlar-la. És per això que es prioritzen els tractaments puntuals amb endoteràpia, de baix impacte ambiental, per sobre de tractaments aeris, que afectarien també a la fauna auxiliar.
 
A més, no es pot utilitzar cap insecticida per combatre la plaga de galeruques, ja adulta, perquè, segons la normativa europea sobre l’ús sostenible dels productes fitosanitaris, el seu ús només està previst en el cas que la plaga sigui de larves.