VÍDEO i FOTOS Aquesta és la manera de treballar del SEM

NacióSabadell viu una jornada amb el personal d'aquest àmbit sanitari

Una ambulància del SEM en camí d'una incidència
Una ambulància del SEM en camí d'una incidència | Juanma Peláez
20 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:12h
"Incendi amb possible persona ferida". Sona el missatge a la ràdio a la saleta on es troba el personal que atén les emergències a l'Hospital Parc Taulí i s'estigui fent el que s'estigui fent, s'atura i cap a l'ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per cobrir la incidència. 


Un missatge que prèviament ha passat pel filtre del 112 o el 016, precisa el sotscap territorial del SEM a l'àrea Barcelona Nord, Pere Sánchez. "Hi ha una sèrie de detalls que no passen el filtre de consulta i s'envia ambulància directament: persona inconscient, dolor toràcic i accidents de trànsit", explica. "Si durant el trajecte es coneixen més detalls, ja s'anul·larà", subratlla i és que el temps d'intervenció en aquest tipus de situacions és crucial. 

Hi ha tres tipus de vehicles -sense comptar l'helicòpter-: vehicle d'intervenció ràpida, que fa assistència però no transport de ferits, amb un metge i un tècnic; unitat de suport vital bàsic, que fa el mateix que l'anterior, però pot traslladar pacients i pot tractar malalties i lesions que posin en perill a la víctima i la unitat de suport vital avançat, que, tal com el nom indica, és un pas més i està dotat amb personal com un metge, un infermer i un tècnic o dos tècnics i un metge. 
 

Una part del personal d'emergències Foto: Juanma Peláez


Sánchez puntualitza que els tècnics també desenvolupen tasques sanitàries, més enllà de conduir. "És un plus més en les seves aptituds", afegeix. Un cop la persona ferida està sent traslladada en un d'aquests vehicles, amb una tauleta es va omplint un formulari, amb opcions automàtiques, de la persona ferida fins i tot, es poden enviar radiografies o TAC fets a la mateixa ambulància.

Està en coordinació amb l'hospital de destí i així, un cop arribi la víctima, ja es pot disposar a intervenir només accedir al recinte. "Una gran feina de coordinació", destaca. A partir d'aquí, comença la feina d'urgències o la que se'n derivi.  

Sense baixes per la Covid-19

El responsable territorial assegura que durant el confinament i en el pic de la pandèmia, "no hi ha hagut baixes", tampoc manca de material com Equips de Protecció Individual (EPI), "perquè hi va haver una compra prèvia". Sánchez diu que "el mateix personal" per un augment "de l'activitat global del 60% de març a maig, i comparat amb 2019". 

També precisa que durant l'aïllament domiciliari de la població van baixar un 30% els accidents de trànsit, però van pujar el mateix nombre de les infeccions. Precisament, a través d'una trucada "s'enllesteix" un 60% dels avisos que reben i posa l'accent en aquesta feina "no presencial" del SEM.   
 

El metge i la infermera assistint la persona ferida Foto: Juanma Peláez


Més enllà de les ambulàncies

Sánchez admet que les ambulàncies són "com el producte estrella", però posa l'accent en les "moltes línies de treball que té" el servei. Compta amb una de psicòlegs; serveis especials com ara en risc biològics o d'altres en coordinació, per exemple, amb Mossos d'Esquadra i la gestió de la taula interhospitalària, que porta el trasllat entre hospitals dels pacients, entre d'altres. Al cap i a la fi, "compta amb una gamma molt important de no presencial", resumeix.

A més, també participen en la construcció d'infraestructures com l'hospital de campanya, aixecat sobre la tartan de la pista coberta d'atletisme de Sabadell i en d'altres fets arreu de Catalunya. Sánchez recalca la feina del SEM, perquè "som equips prehospitalaris", és a dir, tenen capacitat d'adaptació: "ens hem d'aclimatar el que tenim. No és el mateix un infart en un centre sanitari que en una cuina".