El govern vol ordenances fiscals adaptades a cada butxaca

L’executiu proposa un model equilibrat d’acord amb la capacitat econòmica dels ciutadans | Els preus en Serveis Socials i Educació no incrementarien, mentre que l’atenció domiciliària reduiria l’import

Redacció
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 2:39h
El govern municipal de Sabadell ha dibuixat la seva proposta per les ordenances fiscals de l’any 2016 amb un sentit d’equilibri social, tenint en compte, doncs, la capacitat econòmica dels ciutadans. L’objectiu és adaptar un criteri just per equilibrar les oportunitats d’accés als serveis que presta el consistori.
 
En la proposta de modificació de les Ordenances Fiscals i dels Preus Públics
Es posa sobre la taula els tipus, tarifació social i un sistema de beneficis fiscals que busca el foment, la protecció o defensa de diferents àmbits com poden ser els col·lectius amb més necessitats. En aquest sentit es cobreixen àmbits com el social, laboral o residencial; l’ocupació i estabilitat laboral i una emprenedoria responsable; l’eficiència energètica, i fomentar l’educació i investigació.
 
“S’ha buscat poder desenvolupar les línies estratègiques del govern municipal no només amb polítiques de despesa, sinó també amb la política d’ingressos, buscant l’equilibri entre la despesa pública i la solvència”, destaca el govern en un comunicat. La proposta passa per incrementar en un 1% les ordenances per al 2016, amb l’excepció dels àmbits de Serveis Socials i Educació i la introducció de nous beneficis dirigits a actuar en aquests.
 
L’increment s’aplicarà, per exemple, en l’impost sobre activitats econòmiques, la taxa de residus, la taxa de guals o el preu de la zona blava.
 
Hi ha preus que es mantenen o baixen. La taxa del cementiri es manté, així com la de construccions, instal·lacions i obres, o l’impost de vehicles de tracció mecànica. D’altres baixen les seves tarifes, com alguns dels serveis d’atenció domiciliària, la taxa d’animals de companyia o dels preus del laboratori municipal. En l’impost sobre béns immobles (IBI) hi ha una rebaixa de tipus per minimitzar l’impacte de l’actualització del valor cadastral.
 
El consistori incorpora una sèrie de beneficis fiscals. Les propostes són:
Beneficis fiscals
 
- Atenció a col·lectius:
 

• Bonificació per família nombrosa i monoparental en la taxa residus.
 
• Ampliació de la bonificació per a habitatges de protecció oficial d’emergència social en l’IBI, per treballar en la línia d’evitar l’exclusió residencial.
 
• Ampliació de la bonificació de l’IAE per al foment d’ocupació de persones
 
• Rebaixa dels preus del servei d’atenció a la llar.
 
- Foment d’ocupació, estabilitat laboral i emprenedoria responsable:
 
• IAE: nova bonificació per inici d’activitat empresarial vinculada al benefici de l’empresa; increment de bonificació per foment de l’ocupació; increment de bonificació per rendiment negatiu sempre que no hi hagi reducció de plantilla.
 
• Residus: ampliació de bonificació per a empreses de nova creació; modificació de la bonificació a les empreses que tributen per IAE, que es vincula a la necessitat d’un mínim del 80% de plantilla estable.
 
- Mesures per a fomentar l’eficiència energètica:
 
• Introducció de nova bonificació de l’impost de vehicles per a vehicles amb baixes emissions de CO2.
 
- Mesures per fomentar el reciclatge:
 
• Bonificació de la taxa de residus quan es truqui dos cops o més l’any al Servei de Recollida gratuïta de mobles i residus voluminosos, per contribuir al reciclatge i evitar l’abandonament al carrer.
 
- Mesures per a fomentar altres àmbits importants com l’ensenyament, investigació i esports:
 
• Nova bonificació en l’IBI per immobles d’universitats i centres d’investigació públics; ampliació de bonificacions per l’ús d’instal.lacions esportives.
 
 
 
Més mesures
 
Un dels canvis que introdueix la proposta d’ordenances és que s’elimina la taxa per a aquells casaments civils sense celebració i per als que es facin a la Sala de Govern de l’Ajuntament. En canvi, s’introdueix la possibilitat de fer casaments a la Casa Duran, amb l’objectiu de facilitar l’ús d’espais municipals singulars per a aquests actes i de divulgar alhora el patrimoni municipal.
 
Paral·lelament, el govern municipal impulsarà una sèrie de presentacions obertes de les ordenances. “Volem remarcar la voluntat de diàleg del govern i d’arribar a la proposta d’ordenances més consensuada possible”, assenyala l’alcalde, Juli Fernàndez. Les sessions començaran el proper dia 6 d’octubre i s’aniran portant a terme als diferents districtes amb un doble objectiu: d’una banda, informar els ciutadans i ciutadanes sobre què són les ordenances, què impliquen i el retorn que tenen per a la ciutat, així com exposar els trets fonamentals de la proposta d’ordenances per l’any 2016.