Cau una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana

L'operació, que s'ha desenvolupat a diverses poblacions catalanes, entre elles al Vallès Occidental, ha acabat amb 20 detinguts

Els agents requisen marihuana en una nau de Sant Vicenç de Castellet
Els agents requisen marihuana en una nau de Sant Vicenç de Castellet | ACN - Estefania Escolà
Redacció
12 d'agost del 2020
Actualitzat a les 10:37h
Els Mossos d'Esquadra van detenir, el passat 4 d'agost, 17 persones en el marc d'un operatiu contra el tràfic internacional de marihuana venuda des de Catalunya. Les detencions es van produir després de 13 escorcolls en immobles de diversos municipis catalans, entre els quals Granollers, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i les Franqueses -en aquest darrer, en dos immobles-. Les altres poblacions on es van fer entrades, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Argentona, Cabrils, Santa Perpètua de Mogoda, Abrera, Sitges i Sant Vicenç de Castellet.

L'operació, tal com ha informat la policia catalana de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), ha acabat amb 20 detinguts, acusats de delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar el mes de juliol de 2019, quan agents de la Unitat Central d'Estupefaents van detectar un entramat criminal d'origen suec vinculat al tràfic internacional de substàncies estupefaents. Aquest grup tenia un ampli historial delictiu, amb episodis violents als seus països d'origen. Gràcies a la coordinació policial a nivell internacional, els Mossos van obtenir més informació vinculada als membres de l'organització, que es dedicaven principalment al tràfic de drogues i han estat implicats en diversos assassinats i tiroteigs a Suècia i el nord d'Europa.

Droga dins d'escalfadors d'aigua

A més, els líders de l'organització s'havien associat amb altres organitzacions, d'origen britànic i polonès, per tal d'operar de manera conjunta i coordinada per a l'exportació de partides de droga molt importants cap als seus països d'origen. Allà tenien tota la infraestructura necessària per distribuir la droga; per exemple, la branca polonesa tenia tot un sistema per ocultar la droga a l'interior d'escalfadors d'aigua a Catalunya per poder-les lliurer a qualsevol país d'Europa.

A principis de juny de 2020, l'equip d'investigació va intervenir 20 quilos de marihuana oculta dins d'escalfadors quan el conductor d'un camió volia creuar la frontera de la Jonquera; i també se'n van detectar a Polònia i a Suècia, gràcies a la coordinació policial a nivell europeu.
  També utilitzaven la paqueteria postal com a mètode per transportar la droga i distribuir-la.

La branca britànica s'encarregava de la producció de marihuana a Catalunya

La branca sueca de l'organització la lideraven dos germans, que s'ocupaven d'adquirir i vendre partides de droga a nivell local, obrir noves vies d'exportació segura de mercaderia il·legal a països del nord d'Europa, planificar i executar assalts violents a altres traficants de substàncies i també protegir els membres de la seva mateixa organització de possibles ingerències d'altres.

Pel que fa a la branca britànica, s'encarregava de produir marihuana de manera massiva en múltiples plantacions il·lícites, i que es van escorcollar el passat 4 d'agost a les poblacions de Granollers, les Franqueses del Vallès, Vallromanes i Sant Fost de Campsentelles, al Vallès Oriental; i a Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Argentona, Cabrils, Santa Perpètua de la Mogoda, Sitges, Abrera i Sant Vicenç de Castellet. L'estructura comptava amb una gran capacitat financera, que li permetia comprar o arrendar immobles per instal·lar aquests cultius.

Abans dels escorcolls, el dia 1 de juliol ja s'havia fet una entrada i un escorcoll a Premià de Dalt, on es van detenir els germans d'origen suec, a presó provisional des d'aquell moment.

En el global de la investigació s'han desmantellat cinc plantacions de marihuana, amb unes 1.900 plantes; més 100 quilos de cabdells de marihuana i 137.000 euros en efectiu, a més de diners en diverses divises, telèfons mòbils i armes de foc.