A la recerca de casos asimptomàtics: cues a Sabadell en el primer dia de tests massius

Els veïns del sud de la ciutat fan una valoració positiva del dispositiu de Salut

Carpa del SEM per fer tests PCR massius a la plaça Picasso de Sabadell.
Carpa del SEM per fer tests PCR massius a la plaça Picasso de Sabadell. | Anna Mira
06 d'agost del 2020
Actualitzat el 07 d'agost a les 9:21h
Quan cau la calor, les places Picasso i de les Termes de Sabadell es converteixen en un lloc de reunió dels veïns del sud de Sabadell. Avui però la imatge d'aquests dos indrets és ben diferent. Des de primera hora del matí també s'hi han trobat veïns i coneguts però aquesta vegada per sotmetre's al test PCR. 

"He vingut per responsabilitat ciutadana", ha dit el Manel Martínez, veí de la plaça de les Termes. "Vull saber si tinc el virus o no, ja que a la zona hi ha hagut un augment de contagis", ha comentat la Laura Romar, veïna del sud de Sabadell. En la mateixa línia s'ha expressat  la Paola, que ha vingut amb el seu marit i les dues filles petites: "Volem estar segurs que no ens hem contagiat perquè anirem a veure els avis". 

A la plaça Picasso els més matiners han hagut d'esperar gairebé una hora fins que s'han començat a fer els primers tests. Des del departament de Salut han explicat que un problema en el sistema informàtic -que registra totes les dades- ha estat la causa del retard. No obstant això, la ciutadania ha fet cua pacient i buscant les ombres dels arbres i porxos per evitar les altes temperatures que han superat els 30 graus. La Mari Carmen i el Gregori han fet una hora i mitja de cua a la plaça de les Termes però creuen que amb la salut "no s'ha de córrer". 

Actualment la taxa de reproductivitat del virus és d'1,4 a Sabadell, segons ha explicat la directora d'atenció primària de la regió sanitària metropolitana nord, Núria Prat. "Hem d'intentar baixar per sota d'1" ha insistit Prat. 

Després de l'espera, a l'interior de les carpes del SEM, els professionals primer identifiquen les persones a través de la targeta sanitària i després els fan la prova. En sortir, el Joaquín Miquel Ferraz, ha explicat que la prova "és una mica molesta" però "ràpida". Ara haurà d'esperar 48 hores per tenir els resultats. 

Entre la ciutadania s'han vist moltes persones adultes i menys joves malgrat que des de Salut s'ha recordat que aquests tests estan oberts a tothom però especialment a la població d'entre 15 i 45 anys. Una parella de germans joves han volgut fer-se el test. Viuen a tocar de la plaça on s'ha instal·lat la carpa del SEM i asseguren que volen saber si tenen el coronavirus o no "per estar segurs que no contagiem a ningú i no posar en risc la salut dels nostres familiars". Amb tot, lamenten que no hi hagi més gent de la seva edat. "Ens esperàvem trobar més gent jove". 

Per la seva banda, un altre veí de la zona, el Mario, ha criticat que la gent no hagi fet cas de posar-se la mascareta fins que no s'ha obligat. "Ens sap greu que hi hagi un repunt al barri, aprofitem per fer-nos la prova i estar més tranquils". Prat ha fet una valoració "meravellosa" a la resposta de la població per la col·laboració per controlar el virus. 

Uns 2.400 tests en tres dies 

Des d'aquest dijous 6 i fins dissabte 8 d'agost, el departament de Salut preveu fer 400 tests diaris en cada una de les carpes de Sabadell amb l'objectiu de detectar els casos asimptomàtics. En total doncs es faran al voltant de 2.400 tests poder geolocalitzar amb més precisió, els casos de coronavirus al sud de Sabadell, on s'han intensificat els contagis en els últims dies. 

Núria Serra, directora executiva del sector de Vallès Occidental Est del CatSalut ha assegurat que la intervenció comunitària que s'ha posat en marxa avui a Sabadell és perquè "vam detectar una incidència elevada en una àrea bàsica". 

Des de Salut s'ha recordat que en els CAP de la ciutat també s'estan fent proves PCR per a les persones que tenen algun símptoma. Serra també ha recordat que "la millor estratègia és l'autorresponsabilitat: mascaretes, mans i distància". 

El dispositiu té el suport de Creu Roja Sabadell que ha aportat una cinquantena de voluntaris que vetllen per garantir la distància de seguretat a les cues, ha explicat Xavi Miralles, el responsable de comunicació local. 

Cribratge massiu també a Terrassa i Ripollet 

A banda de Sabadell, a Terrassa i a Ripollet també s'han posat en marxa carpes del SEM per intentar tallar els contagis a les ciutats. En concret, a Ripollet es farà des d'aquest dijous i fins dissabte i a la cocapital vallesana s'instal·laran dues carpes al nord i est de la ciutat de divendres a diumenge. 

En total, Salut té previst fer al voltant de 9.000 tests PCR en aquests tres municipis del Vallès Occidental on la incidència de casos és més elevada. Una vegada obtinguin els resultats, es decidiran els passos a seguir i si cal prendre mesures més restrictives.