Amics de la Gent Gran afirma que 3.500 avis de Sabadell se senten sols

L'entitat atén una trentena de persones grans de la ciutat | Aquest divendres presenta la posada en marxa d'una delegació a la localitat

Norma Vidal
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:39h
Imatge d'una trobada d'Amics de la Gent Gran
Imatge d'una trobada d'Amics de la Gent Gran | Cedida

Imatge d'una trobada d'Amics de la Gent Gran. Foto: Amics de la Gent Gran


L'entitat dedicada a l'acompanyament de persones d'edat avançada, Amis de la Gent Gran, calcula que a Sabadell existeixen prop de 3.500 avis que necessiten dels seus serveis. Així ho ha assegurat el responsable de Desenvolupament Territorial de l'ens, José Luis Buenache, en una entrevista a Nació Sabadell coincidint amb la presentació, aquest divendres, de la nova delegació que aquest organisme ha obert a la ciutat. 

Després de dos anys de vida, l'entitat Amics de la Gent Gran inicia una nova etapa d'impuls a la ciutat. Segons dades facilitades pels seus responsables, en aquest temps ha consolidat la seva presència a la localitat amb una quarantena de voluntaris i 32 persones grans que gaudeixen del seu programa d'acompanyament a domicili. 

Els responsables de l'ens es mostren satisfets amb la feina feta i asseguren que l'objectiu és seguir creixent per ampliar el volum de persones ateses. "Calculem que a Sabadell hi ha 8.500 persones grans i diversos estudis indiquen que el 38% d'aquest col·lectiu necessita acompanyament emocional", comenta Buenache. 

Seu al Mercat de Sant Joan

La seu sabadellenca es troba a l'antic Mercat de Sant Joan, en un equipament municipal destinat a les persones grans. "És un espai per donar resposta a les peticions per part de la ciutadania sobre situacions de persones grans que pateixen soledat no desitjada", afirma Buenache que explica que a la instal·lació també s'hi desenvolupen trobades mensuals del voluntariat, sessions informatives dirigides a persones interessades en ser voluntàries, així com entrevistes personals a futurs voluntaris.

Es tracta de la sisena seu que Amics de la Gent Gran activa a Catalunya i s’uneix a les delegacions actuals de Cambrils, Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú. La posada en marxa d'aquesta delegació és el resultat d'un conveni que es va signar amb l'Ajuntament el mes de novembre de 2014. 

Vincle emocional

Un dels trets diferencials d'Amics de la Gent Gran és que des de l'entitat és treballa perquè s'estableixi un vincle emocional entre la persona voluntària i l'avi o l'àvia que es beneficia de la seva companyia. "La intenció és que els voluntaris ho siguin durant força temps", apunta Buenache que explica que per seleccionar-les es duen a terme entrevistes i sessions informatives. "Han de prendre consciència", comenta el responsable que assegura que en funció del perfil de cada persona gran i de les seves preferències se li assigna un voluntari o un altre. "És un procés molt artesà", explica el responsable de l'ens que afegeix que el resultat és que cada setmana un voluntari comparteix dues hores amb una persona gran, ja sigui donant-li conversa, acompanyant-la a passejar, veient la seva sèrie preferida plegats...

De la mateixa forma explica que l'entitat també compta amb "voluntaris de gestió", que són persones que s'encarreguen de tasques més administratives o de fer les entrevistes. El perfil dels voluntaris és variat, tot i que la majoria són dones. Actualment l'entitat està en converses amb Acció Gent Gran a Terrassa per encetar una línia de treballa conjunta en aquest municipi.