coronavirus

L'àrea policial de Sabadell, la segona amb més sancions de Catalunya per saltar-se el confinament

Se n'han registrat més de 17.000

per Josep Maria Llauradó , Parlament, 31 de juliol de 2020 a les 10:00 |
Imatge d'arxiu d'un control dels Mossos d'Esquadra. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El decret d'estat d'alarma, activat el passat 14 de març, va imposar un confinament domiciliari a tot l'Estat que els cossos policials van fer complir a través de vigilància i sancions. Segons indica la mateixa Generalitat, a través del conseller d'Interior, Miquel Buch, en una resposta a una petició parlamentària del diputat del PSC Carles Castillo, a l'àrea policial de Sabadell -Regió Policial Metropolitana Nord- es van imposar entre el 14 de març i el 28 de maig un total de 17.482 denúncies per incomplir el confinament. 

El total de Catalunya van ser 81.345, per tant, més del 20% de les interposades al país van concentrar-se en aquesta porció del territori. Només hi ha hagut una regió amb més multes, la de Barcelona, amb 22.062. És a dir, entre ambdues han condensat la meitat de les catalanes. Per darrera, la Regió Policial Metropolitana Sud, amb 12.985.Per sota d'aquestes regions, el Camp de Tarragona, amb 9.183; Girona, amb 7.803 denúncies; la Regió Policial Central, amb 3.965; Ponent, amb 3.606; Terres de l'Ebre, amb 2.281 i Pirineu Occidental, amb 1.978.


Amb el temps, però, les sancions es van anar relaxant fins a l'extinció de l'estat d'alarma, el 21 de juny. De fet, l'entrada en funcionament de les fases de la desescalada al maig va provocar que la vigilància es compliqués més per als cossos policials, que havien d'atendre a diversos condicionaments d'acord amb les decisions del govern espanyol si volien donar compliment al Reial Decret 463/2020.

Cal recordar que l'import de les sancions podia anar dels 600 als 10.400 euros en funció de diversos condicionants.


Segones residències

Una de les principals motivacions de les sancions per incompliment de confinament durant l'estat d'alarma es va produir pels desplaçaments de residents de les grans ciutats fins a segones residències tant en pobles de l'interior com a la costa. A pregunta de la diputada del PSC Assumpta Escarp, el conseller d'Interior Miquel Buch assegura que els Mossos d'Esquadra van controlar la mobilitat de vehicles en localitats que no disposen de policia pròpia mitjançant l'operatiu ORIS.

A la Regió Policial de les Terres de l'Ebre, un dels llocs on més desplaçaments es van produir des de Lleida, el Camp de Tarragona i Barcelona, es van imposar 2.576 denúncies entre el 14 de març i el 21 de juny en aplicació de la llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana. A Móra la Nova, a la Ribera d'Ebre, es van estendre 136 denúncies, mentre que a Sant Jaume d'Enveja en van ser 4.

 

Participació