El Pont del Diable del Vallès Occidental

El Pont Romà és el gran símbol de Martorell, però un dels trams pertany al terme municipal de Castellbisbal

per J.M.O., 4 d'octubre de 2015 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pont del Diable de Castellbisbal Foto: Turismedemartorell.cat


El famós Pont del Diable de Martorell -és el símbol del municipi per excel·lència- també és el Pont del Diable de Castellbisbal. Per tant, i encara que es desconeix, forma part de la comarca del Vallès Occidental. El nom ve de la llegenda que diu que el diable el va aixecar per a una minyona que diàriament havia de recollir aigua en una font llunyana, i que estava disposada a donar la seva ànima a canvi de no haver de fer tant d'esforç.

El Pont del Diable és una gran estructura de més de 120 metres de llarg i de 10 a 3.90 d'amplada que connecta les dues ribes del riu Llobregat entre Martorell i el terme de Castellbisbal. Es va fer a la Via Augusta que anava de Roma a Cadis.

L'arc central és el gòtic amb més llum de Catalunya (36,4 metres). A banda, la forma segueix el disseny gòtic del reformat el segle XIII dC. Fou restaurat el 1768, destruït el 1933 durant la Guerra Civil i reconstruït als anys 1960-61, a càrrec de la Diputació de Barcelona.

Al final de l'estrep, a la part de Castellbisbal, hi trobem l'Arc del Triomf, mitjançant el qual s'accedia al pont. És molt possible que a l'altre estrep n'hi hagués un altre que no s'ha conservat. L'arc és un dels elements més interessants de l'estructura, construït entre els anys 16 i 8 aC, segons les marques de les legions romanes trobades al basament.  

 

Participació