El Pont del Diable del Vallès Occidental

El Pont Romà és el gran símbol de Martorell, però un dels trams pertany al terme municipal de Castellbisbal

J.M.O.
04 d'octubre del 2015

Pont del Diable de Castellbisbal Foto: Turismedemartorell.cat


El famós Pont del Diable de Martorell -és el símbol del municipi per excel·lència- també és el Pont del Diable de Castellbisbal. Per tant, i encara que es desconeix, forma part de la comarca del Vallès Occidental. El nom ve de la llegenda que diu que el diable el va aixecar per a una minyona que diàriament havia de recollir aigua en una font llunyana, i que estava disposada a donar la seva ànima a canvi de no haver de fer tant d'esforç.

El Pont del Diable és una gran estructura de més de 120 metres de llarg i de 10 a 3.90 d'amplada que connecta les dues ribes del riu Llobregat entre Martorell i el terme de Castellbisbal. Es va fer a la Via Augusta que anava de Roma a Cadis.

L'arc central és el gòtic amb més llum de Catalunya (36,4 metres). A banda, la forma segueix el disseny gòtic del reformat el segle XIII dC. Fou restaurat el 1768, destruït el 1933 durant la Guerra Civil i reconstruït als anys 1960-61, a càrrec de la Diputació de Barcelona.

Al final de l'estrep, a la part de Castellbisbal, hi trobem l'Arc del Triomf, mitjançant el qual s'accedia al pont. És molt possible que a l'altre estrep n'hi hagués un altre que no s'ha conservat. L'arc és un dels elements més interessants de l'estructura, construït entre els anys 16 i 8 aC, segons les marques de les legions romanes trobades al basament.