El vot de qualitat de l'alcaldessa permet aprovar el pla de xoc

L'oposició, excepte JxS, han votat en contra

Els sabadellencs passejant amb els nous talls a la via pública
Els sabadellencs passejant amb els nous talls a la via pública | Juanma Peláez
Marta Casas / Sergi Baixas / Albert Hernàndez
24 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:35h
El ple extraordinari de Sabadell per aprovar el pla de xoc post-Covid-19 ha necessitat el vot de qualitat de l'alcaldessa, Marta Farrés, per tirar endavant. A més del dos vots dels que integren el govern municipal, PSC i Podem, Junts per Sabadell (JxS) també ha donat suport i ha comptat amb els contraris d'ERC, Crida per Sabadell i Cs.

Tot i així, ha calgut votar dues vegades, perquè davant la baixa del regidor de Cultura, Carles de la Rosa, l'exalcalde i ja  exregidor d'ERC, Juli Fernàndez, s'ha ofert per no participar i així mantenir l'aritmètica (en lloc que fossin 26, 25 -el ple està compost per 27 membre-). Finalment, no s'ha permès i el vot de qualitat ha decantat la balança.  

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha presentat el document, posant l'accent en el suport a les persones cobrint les seves necessitats bàsiques, dinamitzar el sector econòmic, fer difusió de les mesures de seguretat i donar suport a les entitats.

La portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, ha justificat el vistiplau pel treball per intentar recuperar la normalitat i en què tots els agents han volgut participar, i que alhora és prou flexible per adaptar-se a la realitat. A més, ha expressat la seva satisfacció per haver pogut contribuir a millorar el document inicial i que s'hagin acceptat les seves esmenes "per una societat cohesionada, sostenible i de proximitat".

Retrets de l'oposició

L'oposició, però, s'ha mostrat molt crítica amb el pla de xoc. De fet, el líder de Cs, Adrián Hernández, ha assegurat que li ha "sorprès" que tingués el mateix pressupost amb 300 propostes que amb 800, "és poc realista, incoherent i irreal". A més, ha denunciat "l'arbitrarietat en l'aprovació o no de propostes" i que algunes d'aquestes ja es duien a terme abans de la crisi de manera ordinària.

Per part de la Crida, Nani Valero, ha lamentat que les mesures que s'han presentat fossin "superficials" i no posessin les bases per afrontar la crisi, sinó que només serviran per "navegar sobre ella". És un pla amb "poca visió política", ha rematat.

Aquestes crítiques han fet que els grups que han votat a favor es mostressin "astorats", en paraules de Ciuró, ja que no comparteixen, entre d'altres, fer un pla a deu anys vista o vetar propostes que s'han incorporat al pla de part de les entitats, entre d'altres.

Farrés ha apuntat cap el posicionament d'ERC i la Crida, a les quals ha acusat de fer propostes per al pla de xoc que no entraven en el marc de la crisi de la Covid-19 i també de Cs, a qui ha retret que el seu vot contrari era, simplement, "per oposició a JxS".