La nova temporada de l'Estruch ofereix una 30ena d’espectacles i activitats

Destaca la primera edició del Xocolata Express Festival que es farà a mitjan de desembre | L'aposta per les noves tendències es manté com a pal de paller

Redacció
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:17h
Imatge de la presentació de la nova temporada de l'Estruch
Imatge de la presentació de la nova temporada de l'Estruch | Ajuntament de Sabadell

La temporada de tardor de l’Estruch arriba amb una trentena de propostes de dansa, circ, teatre, imatge, música i arts plàstiques, a més de les totes les activitats que es fan en matèria de creació, iniciatives de formació i divulgació. Així ho han explicat els responsables d'aquest centre de creació artística que arriba als seus 20 anys de vida amb molt bona salut i amb la voluntat de seguir apostant per les noves tendències. Una de les principals novetats de cara els propers mesos és la primera edició del Xocolata Express Festival. 

Entre les propostes que s'inclouen en l'oferta d'aquesta tardor destaca el X Certamen Coreogràfic de Sabadell que arriba a la ciutat el 17 d'octubre; així com l'espectale Dancing Partners que tindrà lloc el 10 de desembre i en què quatre companyies d'arreu d'Europa posaran en escena quatre peces curtes. Es tracta de l'anglesa Company Chameleon, la sueca Norrdans, la italiana Spellbound i la catalana, i promotora de l’experiència, Thomas Noone Dance.

En circ destaca el muntatge d'alt nivell de la Companyia Sebas, que visitarà Sabadell el 30 d'octubre amb la història d'un nàufrag Aloe. També continua l'activitat de la carpa de circ, La Vela. Properament s’aborda la segona fase d'implantació que permetrà dotar-la del material escenotècnic i plantejar una nova programació d'exhibició al llarg de l'any vinent. En aquests moments, després de la primera fase està preparada per acollir residències sense públic. 

Pel que fa al teatre, la temporada s’inicia amb Hypernatural de la companyia Kònic Thtr. Nous formats. L’univers Rodoreda serà el protagonista de l’espectacle La Colomenta. La Plaça del Diamant, els dies 6 i 7 de novembre, amb la companyia Vapor. Altres propostes dins la categoria de teatre són Carpediem de l’associació artística Kakaiba i Fabulantistes de les companyes La crem de la Crem i Pendientes de un hilo.

Innovació cultural

Durant la presentació, la regidora de Cultura i Educació, Montserrat Chacon, ha destacat el caràcter innovador de l'Estruch i la tasca que desenvolupa donant suport a la creació artística i "garantint que produccions que no tindrien prou suport en tinguin".

Per la seva banda, el curador de Nauestruch, Marc Vives, ha explicat les activitats definint-les com "pràctiques contemporànies sense gaire cost, utilitzant el cos i centrades en relats des d’una perspectiva personal". I finalment, Francesc Benlliure, responsable de Mediastruch, ha assenyalat que l’objectiu es basa en "un projecte que vol sortir de la normalitat, de servei públic a l’artista des dels nous formats i la innovació social". 

Xocolata Express Festival

Una de les novetats destacades d’aquesta temporada serà el Xocalata Express Festival de Música de Sabadell. Un festival que vol mostrar l’ahir, l’avui i les perspectives de futur de diferents bandes de pop-rock sabadellenc, reunint-les en un projecte que inclogui diferents generacions de músics amb trajectòria professional. La iniciativa parteix del programa de música moderna Xocolata Express, un referent de la ràdio local que va marcar tendència en les dècades dels 70 i 80, i que ho torna a fer ara, a Ràdio Sabadell 94.6, de la mà del seu creador, Pere Massagué.

Èxit de les convocatòries per a residències professionals 

Els responsables de l'Estruch han destacat l'activitat que es desprèn de les residències artístiques. Així, han indicat que en total s’han presentat 62 projectes a les sis convocatòries que publica l’Estruch. D’aquestes se n’han seleccionat 40 (10 de dansa, 12 de circ, 14 d’arts visuals i 5 del MediaEstruch). Bona part dels projectes seleccionats es programaran al llarg d’aquesta temporada de tardor. 

En aquesta línia han explicat que durant aquesta tardor es manté l’ocupació de companyies i col·lectius locals relacionats amb el teatre, la dansa i la música. Entre les entitats musicals destaquen: Lieder Càmera, els Amics de l’Òpera, la Banda de Música, Cants al Vent, Coral Els Notes o la Coral Belles Arts i un bon grapat de grups de música moderna que assagen als bucs. Entre les teatrals: Joventut de la Faràndula, Sant Vicenç, Encert, La Crem de la Crem, Teatre El Vapor o Kakaiba. Entre els grups de dansa: Associació Contemporània, Petit Món, Danses al carrer, enDansa o Laura Álvarez. 

Se segueix amb la celebració dels 20 anys de l’Estruch 

Al llarg d’aquesta tardor es presentarà la publicació que commemora els 20 anys del centre. El document, coordinat per la periodista especialitzada Bàrbara Raubert, repassa en format d’entrevista algunes de les residències i col·laboracions més destacades d’aquests 20 anys i també relaciona la totalitat d’espectacles que s’han vist al teatre i les activitats d’arts visuals obertes al públic.