L’Antiga Caixa Sabadell defensa la retirada d’arbrat a Can Deu

La fundació surt al pas de les crítiques veïnals sobre com s’estan fent els treballs

Redacció
30 de setembre del 2015
Actualitzat el 01 d'octubre a la 13:18h
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada | Albert Segura

Màquines treballant en la zona afectada per la ventada. Foto: Albert Segura

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 assegura que la retirada dels arbres afectats per la ventada del 9 de desembre de l’any passat a l’entorn de la masia de Can Deu s’està fent correctament. Ho fan després de les queixes de veïns de la zona, que han denunciat recentment la tala d’arbres sense que aquests estiguessin afectats pel temporal de l’any passat.
 
En un comunicat, la fundació assegura que la caiguda d’arbres va malmetre’n d’altres, encara que no haguessin caigut, i que concretament per treure els pins blancs se’ls ha de tallar la soca. Això fa que altres arbres de l’entorn també quedin afectats de manera col·lateral.
 
Pel que fa a la maquinària utilitzada, s’ha instal·lat en planes, fet que ha obligat a obrir camí per dur-les. “L’alternativa era deixar-ho tal com estava o accedir-hi pel fons de torrent, I en aquest cas, s’hagués afectat la vegetació de ribera del fons del torrent, de manera que s’ha optat pel mal menor”, assenyalen en el comunicat.

En aquest sentit també apunten que s’havia comunicat a les parts implicades que la gestió de “la catàstrofe” comportaria l’afectació d’alzines i roures de la zona, mentre que especifiquen que les feines forestals realitzades s’han ajustat al plec de condicions establert entre l’Associació de propietaris forestals i l’empresa executora, Serradora Boix, SL, amb el vist-i-plau de la Direcció General de Medi Natural (Generalitat de Catalunya) i de l’Ajuntament de Sabadell.

En el plec de condicions s’especifica que s’extraurà “els peus afectats per la ventada, ja sigui trencat, tombats i/o sense possibilitats de supervivència com a tractament preventiu a l’aparició de plagues i com a mesura de prevenció d’incendis”, i que “es tallaran els peus” d’alzines i roures “amb una afectació superior al 70 % de la capçada per tal de potenciar el rebrot de soca”, mentre que a la resta de peus “es recomana realitzar podes de sanejament necessàries per garantir la viabilitat dels arbres”.