Farrés renuncia a diversos projectes del mandat per evitar un «risc econòmic»

L'alcaldessa fixa una inversió de 65 milions d'euros i un impacte del coronavirus d'uns 23 milions d'euros

L'alcaldessa Marta Farrés, acompanyada dels regidors Laura Reyes i Carles de la Rosa
L'alcaldessa Marta Farrés, acompanyada dels regidors Laura Reyes i Carles de la Rosa | Juanma Peláez
22 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:58h
L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha anunciat que renuncia a diversos projectes que tenia previstos desenvolupar durant el mandat, perquè "no volem posar l'Ajuntament en cap risc econòmic". És a dir, la segona comissaria que havia de construir-se al nord de la ciutat, el mercat de Campoamor, el Conservatori i l'Escola de Música i una nova escola bressol a la Concòrdia.

"La Covid-19 ens ho ha canviat tot", ha afirmat durant la seva participació telemàtica en el cicle de debat, organitzat per SBD Cercle d'Entitats, i ha lamentat aquesta reformulació de les prioritats, tot i que ha deixat la porta oberta, "si es pot", ha puntualitzat, al centre educatiu. Com també amb el Conservatori, "però són 15 milions d'euros i si millora la situació econòmica, es podria deixar per fer" en el futur, igual que les dependències policials que no ha descartat en un segon mandat.  Farrés ha calculat que l'impacte del coronavirus a les arques municipals serà al voltant de 23 milions d'euros, "això vol dir un 10% del pressupost". 

Aquest canvi de rumb ha de permetre, tal com ha explicat, centrar-se en quatre àmbits: un Sabadell més verd, el projecte "Fem Barri", equipaments i infraestructures i indústria. Això es traduirà en polítiques per "pacificar" camins escolars; la instal·lació de càmeres de seguretat a l'Eix Macià i la plaça Picasso, entre d'altres punts; el "jardí de Campoamor", que s'aprofita dels fons europeus que "no es podien perdre" de la urbanització del soterrament de Can Feu-Gràcia i promocions d'habitatge a Can Gambús i Can Llong, "però no com a Vimusa sinó col·laboració público-privada".

També ha manifestat la creació "sí o sí" del Porta Sud, de 5,5 milions d'euros, així com el polígon de Can Roqueta, entre d'altres projectes. En total seran 65 milions d'euros la inversió fins a 2023, malgrat ha reconegut "no és el que ens agradaria gestionar i és el que ens ha tocat jugar. Hi jugarem", ha exclamat.
 

Imatge d'arxiu del mercat de Campoamor Foto: Juanma Peláez


Acords amb la Generalitat 

L'alcaldessa ha celebrat "la bona sintonia" amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, perquè els Bombers de Sabadell tinguin un nou parc, que, tal com ha precisat, se situaria als terrenys on es troba Correus -carrer Boccaccio-. Un trasllat des de la carretera de Barcelona, gràcies a un conveni entre consistori vallesà i Govern. 

En aquest sentit, ha apuntat una entesa per signar el conveni, en aquest cas amb el Departament de Justícia, per a la cessió dels terrenys de l'aparcament de l'Eix Macià perquè s'hi construeixin els nous jutjats. 

L'aparcament del Passeig i la urbanització, sí

Una de les iniciatives amb segell de l'equip municipal que sí tirarà endavant serà la connexió entre els dos aparcaments soterranis, el de la plaça Sant Roc i el del Passeig. "No sé si acabades, però sí iniciades" les obres en acabar el mandat. Això passarà perquè l'any vinent es faci el rescat de l'empresa concessionària. 

Una inversió de 4,7 milions d'euros que haurà d'anar "de forma simultània", ha detallat, amb la urbanització del Passeig. Ha dit que al setembre es presentarà, però l'aspecte d'aquest eix del centre tindrà 38 nous arbres i "no hi haurà pèrgola", ha finalitzat.