Una donació al Museu d'Història de Cerdanyola qüestiona el nombre de persones executades a la Guerra Civil

En el document detalla unes 2.000 persones assassinades, quan fins ara se sabia que eren de 158

Interior de l'Església Vella de Sant Martí de Cerdanyola.
Interior de l'Església Vella de Sant Martí de Cerdanyola. | Ajuntament de Cerdanyola
NacióSabadell
25 de juliol del 2020
El Museu d’Història de Cerdanyola ha rebut una donació “interessant”, tal com ha qualificat, que ha fet qüestionar el nombre de persones executades i enterrades a la fossa comuna de l’església Vella de Sant Martí a la Guerra Civil. De fet, ha subratllat les “contradiccions” d’ambdues documentacions.
 
En la nova adquisició es detalla que al cementiri de la localitat reposen un nombre que “excedeix d’uns 2.000, vilment assassinats per les hordes marxistes”. Fins ara, i segons la Causa General -decret de 1940 per recollir tota la informació possible del suposats crims comesos durant el conflicte a la zona republicana-, la xifra era de 158 persones i enterrades en una fossa a l’interior de l’església.
 
El document que han donat Mata i Cortada coincideix amb el final de la Guerra Civil i en el qual es recullen els noms dels veïns assassinats. Aquest període a la població vallesana els edificis religiosos es van destinar a tasques de magatzem, per acollir presoners i, en el cas de l’església Vella de Sant Martí, com a fossa comuna.
 

El document que han donat al museu Foto: Ajuntament de Cerdanyola


80 anys després del final de la guerra i després de quasi 30 de treballs de recuperació, l'església Vella ha estat restaurada. Entre 2019 i 2020 està previst museitzar-la per tal d'explicar-ne la seva llarga història, des del segle XVI i fins el XXI. Un dels espais estarà dedicat a la Guerra Civil i la Causa General.