Les recomanacions de quedar-se a casa s'estenen fins a Montcada i Reixac

L'executiu demana no desplaçar-se a les segones residències aquest cap de setmana i amplia les restriccions aplicades a tres barris de l'Hospitalet a 12 municipis més

Panoràmica de Montcada i Reixac.
Panoràmica de Montcada i Reixac. | CCVO
17 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:45h
"Recomanem als ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana que no surtin de casa si no és imprescindible". El Govern ha redoblat les mesures de prevenció per evitar que els contagis a Catalunya continuïn augmentant, com ha passat aquests últims dies. La portaveu, Meritxell Budó, ha demanat que no hi hagi desplaçaments a les segones residències aquest cap de setmana. "Les dades de contagis no són bones i ens cal actuar amb la màxima responsabilitat a tot arreu", ha dit Budó. La resolució s'aprovarà aquest divendres. "Ens veiem obligats a fer una passa enrere per no tornar al confiament total", ha advertit la portaveu del Govern.

A la pràctica, la decisió adoptada avui pel Procicat suposa estendre les mesures adoptades aquesta setmana a tres barris de l'Hospitalet a Barcelona i la seva àrea metropolitana i fins i tot a part del Vallès Occidental, com a Montcada i Reixac. "Si l'evolució actual de la pandèmia es manté, haurem de prendre decisions més dràstiques. Som davant de l'última oportunitat per evitar que haguem de fer un salt en les mesures de prevenció de tota la població", ha remarcat Budó. Les restriccions, com en el cas del Segrià i l'Hospitalet, hauran de ser autoritzades per un jutge. 

La portaveu del Govern ha fet una crida a totes aquelles persones que han relaxat les mesures de prevenció. "Si l'evolució actual de la pandèmia es manté, haurem de prendre decisions més dràstiques. Som davant de l'última oportunitat per evitar que haguem de fer un salt en les mesures de prevenció de tota la població", ha dit la portaveu del Govern. Budó ha dit que la pandèmia continua present i cal "fer cas" de totes les mesures i indicacions de les autoritats sanitàries.

Les mesures anunciades aquest divendres després de la reunió del Procicat afecten 12 municipis: Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Badalona. Les restriccions també s'estenen als municipis del Segrià i de la Noguera, on també estan augmentant els contagis. "Cal extremar les mesures en un context on la transmissió comença a ser alta", ha apuntat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Les restriccions més destacades d'aquesta nova etapa, que durarà almenys quinze dies, són l'aforament màxim de 10 persones en celebracions i reunions, l'aforament limitat en bars i restaurants al 50% i tancament de locals d'oci, discoteques, sales de festa i gimnasos. La recomanació de no sortir de casa si no és per activitats essencials. La prohibició de visitar residències de gent gran i l'increment de les mesures de precaució i higiene en locals comercials.

Budó ha insistit que s'està reforçant "considerablement" la capacitat de rastreig de contactes. "No volem escatimar recursos en la lluita contra la pandèmia", ha dit, i ha advertit que cal evitar un segon confinament total de la població, que podria tenir efectes "dramàtics i devastadors" en termes sanitaris, econòmics i socials. "Hem d'actuar coordinadament i amb determinació per frenar les contagis que no deixen de créixer", ha apuntat.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha detallat les resolucions aprovades pel Procicat, que afecten Barcelona i l'àrea metropolitana, i la zona del Segrià i la Noguera. "La previsió inicial és que la resolució duri dues setmanes i sempre seguint les dades que ens indiquin les autoritats sanitàries", ha apuntat Buch.