El Govern encarrila l'enderroc de l'últim bloc d'Arraona amb aluminosi

El Govern ha declarat l’ocupació urgent dels béns i drets del bloc, cosa que permetrà el seu posterior enderroc | Aquest bloc es troba buit i els seus ocupants amb dret de reallotjament van ser traslladats fa uns mesos

Nació Sabadell
29 de setembre del 2015
Actualitzat el 30 de setembre a les 15:46h
Blocs d'habitatges a Arraona, contrast dels antics i els nous.
Blocs d'habitatges a Arraona, contrast dels antics i els nous. | Norma Vidal

El Govern de la Generalitat ha acordat en la reunió de l'executiu celebrada avui al Palau de la Generalitat l'ocupació urgent d'un bloc d'edificis al sector d'Arraona, al barri dels Merinals de Sabadell, pel seu avançat estat de degredació. Concretament, el bloc està format per les escales 1, 2 i 3, i és l’únic que queda a l’illa delimitada pels carrers Fuerteventura, Argentina, Brasil i Tenerife.
 
El Govern ha declarat l’ocupació urgent dels béns i drets del bloc, cosa que permetrà el seu posterior enderroc. Els pisos del sector d’Arraona van ser construïts entre els anys 1954 i 1955 i es troben greument afectats d’aluminosi.
 
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona va aprovar, el juliol de 2013, una modificació puntual del Pla de millora urbana del sector, que va fixar l’expropiació com a sistema d’actuació. Aquesta modificació puntual permet continuar amb la remodelació del barri i donar solució als actuals problemes de seguretat i salubritat.
 
L’aplicació del procediment excepcional d’urgència en l’ocupació dels béns està motivada per tal de poder finalitzar, amb celeritat, l’adquisició dels drets que manquen per obtenir la disponibilitat del bloc conformat per les escales 1, 2 i 3 i enderrocar-lo al més aviat possible.

Procediment de millora del barri
 
Actualment, aquest bloc es troba buit i els seus ocupants amb dret de reallotjament van ser traslladats fa uns mesos a l’edifici B-7, construït per l’INCASOL a la mateixa illa de cases. Una vegada enderrocat l’edifici de les escales 1,2 i 3, l’espai alliberat esdevindrà zona verda a urbanitzar en el marc de la darrera fase de remodelació del barri, que està previst iniciar a finals d’any amb la construcció dels edificis 11 i 12.
 
El procés de remodelació del sector d’Arraona, iniciat l’any 2001, preveu la substitució d’aproximadament 600 habitatges afectats per patologies estructurals. Fins al moment s’han construït 497 habitatges i se n’han enderrocat 456 corresponents a 15 blocs.

La continuïtat del procés de remodelació ha estat considerada actuació prioritària pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.