Construiran una residència per a gent gran en un antic vapor del centre

Es tracta d'un edifici protegit del segle XIX

La parcel·la on s'actuarà
La parcel·la on s'actuarà | Albert Hernàndez
NacióSabadell
07 de juliol del 2020
L'Ajuntament de Sabadell ha aprovat la rehabilitació del vapor Casanovas, situat al tram entre carretera de Barcelona i els carrers Duran i Sors i Ferran Casablancas, que ha de permetre la construcció, per part d'un particular, d'una residència per a la gent gran. 

S'ha donat llum verda, de forma provisional, al Pla de Millora Urbana del sector format per dues illes. El nou equipament comptarà amb una superfície de 4.835 metres quadrats i es tracta d'un edifici protegit, que antigament es coneixia amb el nom de Jeroni Gibert.

El sector objecte del pla de millora es divideix en tres polígons d’actuació. El polígon 1 està integrat per la Illa Nord -vapor Casanovas-, el segon està format per part de la Illa Sud -carretera Barcelona i Gran Via- on s’emplacen els terrenys amb la propietat més atomitzada i el tercer abasta uns terrenys on s’hi emplaçarà un edifici d’usos residencials i de serveis i part de les cessions de sistemes previstes per l’àmbit del sector.

El vapor Casanovas és un recinte industrial compost per una nau principal de dues plantes: una baixa, que és una estructura de pilars de fosa amb dues llums, i la primera d’una sola llum; la xemeneia, el pati i les calderes originals de finals del segle XIX. Em destaca l’estructura tipològica i les façanes, així com les calderes, actualment semisoterrades sota un munt de runa.
 
El pla preveu també l’ús sanitari-assistencial que es portarà terme a l’illa nord, on se situa el vapor Casanovas, i mantenir a la illa sud els usos residencial (el 30% del qual ha de destinar-se a l’habitatge de protecció pública) i de serveis. El desenvolupament del pla s’estructura en tres polígons d’actuació i es fixa una execució en tres etapes diferents: de 4 (seria el cas del polígon 1 que correspon al vapor Casanovas), 8 i 12 anys, respectivament.