La justícia tomba el recurs d'Ikea i haurà de pagar impostos com a gran superfície

Fa referència a l'exercici de 2017, que són més de 400.000 euros

Ikea
Ikea | Europa Press
02 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:43h
El jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona ha desestimat el recurs interposat per Ikea perquè ha de tributar l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) com a grans magatzems a l'espai que ocupa a Sant Pau de Riu-sec i no en diferents epígrafs, relatiu a l'exercici de 2017. Així ho han avançat el Diari de Sabadell i Ràdio Sabadell i ho han confirmat fonts municipals a NacióSabadell

La sentència ha desestimat aquest recurs contra la liquidació d'aquest any, que s'eleva a 439.709,40 euros, ja que, com han subratllat aquestes fonts, "ha de tributar per l'epígraf corresponent a grans magatzems", apel·lant a una resolució del Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC). 

Un decisió judicial que neix de l'expedient obert durant l'anterior mandat -juliol de 2016-, en el qual també hi figuraven Leroy Merlin i Conforama. Era una revisió del control tributari a la ciutat, iniciat a l'abril de 2014. El que va ser regidor de Nova Economia, Albert Boada, va assegurar que la multinacional sueca ocupa 70.000 metres quadrats, "però es van donar d’alta a l’IAE com a 16 epígrafs en els quals detallen que tenen una botiga de bricolatge, i tributen per valor de 30.000 metres quadrats en lloc dels 70.000 reals”.

Una rebaixa que suposava, tal com va precisar Boada, l'estalvi de més d'un milió d'euros. L'empresa va pagar els quatre anys anteriors, és a dir, des de 2012 a 2016, i va garantir aleshores i, a la vegada va justificar la presentació del contenciós, perquè hi ha una "llei central" a l'Estat que val per a tot el territori, malgrat ser un impost municipal i defensava la "correcta" actuació del gegant nòrdic.

Fonts municipals han precisat que malgrat donar la raó al consistori sabadellenc, el tema no està tancat, ja que no hi ha jurisprudència i existeix disparitat de criteri en alguns tribunals. Tot i així, Boada en el seu moment va recordar que aquest mateix cas es va produir amb Alcampo, a Sant Quirze, i també va ser favorable als interessos municipals.