L'estudi de les aigües residuals mostra una ciutat «neta» de la Covid-19

Sabadell participa en un sistema innovador en què també hi ha Ourense, Múrcia, Alacant i l'àrea metropolitana de Barcelona

La Depuradora de Riu-sec, a Sabadell
La Depuradora de Riu-sec, a Sabadell | Albert Hernàndez
30 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:59h
L'afectació del coronavirus a Sabadell és baixa o molt baixa, tal com mostren les últimes dades dels ingressats a l'Hospital Parc Taulí. Però per garantir i controlar millor aquesta pandèmia, el municipi s'ha adherit a un projecte que analitza les aigües residuals i "les últimes anàlisi mostren una ciutat neta" de la Covid-19, tal com ha afirmat l'alcaldessa Marta Farrés. 

Es tracta de l'estudi Reveal i quantifica la presència del virus a les aigües residuals. D'aquesta manera, tal com ha subratllat Farrés, davant un escenari de possibles brots es podria detectar i actuar en conseqüència. El director de Sanejament de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Pau de Riu-sec, Jordi Vinyoles, ha detallat que setmanalment, des del passat mes de març, s'estan prenent mostres i aquestes anaven d'acord amb el "pic" que hi havia a Sabadell.

Però, des de la tercera setmana d'abril, la presència genètica del virus ha anat a la baixa. El sistema passa per tres punts: arribada aigües residuals, tractament de fangs i sortida abocament a llera pública. En aquest últim punt, el procediment elimina la presència viral, encara que, com ha recalcat Vinyoles, "hi ha estudis que demostren que el Sars-Cov-2 es desactiva". 


El president d'Aigües de Sabadell, Enric Blasco, ha explicat que hi ha una segona fase prevista -de cara al setembre- per concretar dels barris on prové. Al cap i a la fi, ha manifestat el clavegueram és "l'aparell sanguini com el que tots tenim i pujant per la xarxa de col·lectors, com les venes, podem tenir informació i ara estem treballant" en aquesta línia. 

En aquest sentit, Vinyoles ha precisat que s'escolliria un ramal i "i a partir d'aquí, s'agafen les bifurcacions més importants". En aquest cas, s'endegarà per la Riereta i Sant Quirze.
 

L'aigua en el punt de sortida a la llera Foto: Albert Hernàndez


Capitalitat de Sabadell

"L’única ciutat que no és capital de província que té aquesta tecnologia", ha recalcat Farrés, ja que en el projecte hi participen Orense, Alacant, Múrcia i l'àrea metropolitana de Barcelona. A més, ha comptat amb l'experiència de les universitats de Barcelona i Santiago de Compostela i les companyies Aigües Sabadell, Aguas de Alicante, Viaqua i Aigües de Barcelona, entre d'altres institucions i administracions.