Torra demana que «tota l'energia col·lectiva» en matèria d’innovació impulsada segueixi en el futur

El president del Govern visita les instal·lacions d'Eurecat, que els últims mesos ha impulsat diversos projectes

Torra amb l'alcalde de Cerdanyola durant la visita a la instal·lació
Torra amb l'alcalde de Cerdanyola durant la visita a la instal·lació | ACN
29 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:31h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que “tota l’energia col·lectiva” desenvolupada arran de l’esclat de la pandèmia no es perdi i segueixi. Així ho ha expressat aquest dilluns en una visita al centre d’Eurecat, que es troba a Cerdanyola del Vallès, però que des l’edifici vallesà és representatiu “de tots aquests de centres magnífics” que hi ha arreu del territori.
 
Torra ha qualificat de “clau” aquest sector pel futur del país, la "reconstrucció d'una nova Catalunya i d'oportunitats" i ha remarcat que “no es desmobilitzi” tot el que es va generar, amb projectes d’investigació per crear material i tot tipus d’elements per combatre el virus. “Necessitem tot el coneixement”, ha manifestat el president.

En aquest sentit, ha animat a que "deixi de ser una reivindicació" des d'aquests camps el "triangle" del coneixement i el talent, és a dir, universitats, empreses i investigació.  
 
Ha recordat que al principi de la crisi sanitària “trucava a molta gent per saber como anaven tots els projectes com, per exemple, equips de protecció” i aquí és quan “em trobava sempre amb gent de l’Eurecat”. Tot i així, ha volgut enaltir la tasca de tot aquest àmbit durant aquests tres mesos i mig que han contribuït “a donar seguretat i confiança” als professionals sanitaris.
 
A la vegada que ha posat sobre la taula una idea: “algun dia haurem d’escriure com la Generalitat va sortir a buscar per aquests mons de Déu aquest material que necessitava” d’un període de temps en què ha definit com “els temps de foscor”.
 
Múltiples projectes
 
Eurecat, Centre Tecnológic de Catalunya, ha impulsat nombroses iniciatives com l’assaig amb diferents mascaretes per garantir la seva eficàcia, així com reutilitzables i reconfigurables per assegurar la protecció dels professionals davant possibles rebrots; la implantació de sistemes touchless; un respirador (Q-Vent) desenvolupat amb Nissan per abastir a països emergents i que compta amb el vistiplau l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i un cinturó de monitorització fetal d’un sol ús per a embarassades per prevenir el contagi, entre d’altres innovacions.