Citen sis persones a declarar per l'operació Judes

Dues de les quals van ser detingudes el 23 de setembre, durant l'operatiu de la Guàrdia Civil a Sabadell

22 de juny del 2020
Actualitzat el 29 de juny a les 9:10h
Els sis citats a declarar
Els sis citats a declarar | Albert Hernàndez
L'Audiència Nacional -el jutjat d'instrucció número 6- ha citat a declarar a sis persones en el marc de l'operació Judes, l'operatiu de la Guàrdia Civil contra els CDR, dut a terme el passat 23 de setembre a Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès i Sant Pere de Torelló, entre d'altres punts de Catalunya. Dues de les quals ja van ser detingudes i posades en llibertat

Estan citats, tal com ha indicat el portaveu d'Alerta Solidària, Xavi Pellicer, per "pertinença en organització terrorista" i ho hauran de fer de manera telemàtica als jutjats de Sabadell i Mollet, ja que es tracten de veïns de Sentmenat, Mollet i el mateix Sabadell, el 30 de juny. "A més del David i la Clara, detinguts els 23 de setembre, hi ha en Rafel, la Queralt, la Sònia i l'Esther. Sis veïnes vallesanes", ha precisat. 

Unes citacions que han sortit, tal com ha detallat, de Fiscalia, "per tant, del govern espanyol" i ha recordat que es tracta "d'una operació política, oportunista i amb la intenció de perseguir l'independentisme i de causar la por. Qualificar de terrorisme qualsevol dissidència contra l'Estat". Pellicer ha assegurat que "encara no hem tingut accés aquest escrit d'acusació i, per tant, es torna a vulnerar el dret de defensa". 

Ha concretat que se'ls "imputa" haver participat d'alguna manera en les mobilitzacions després de la sentència del procés, "conèixer algunes de les persones ja investigades o ser properes". Per això, ha criticat que "s'estira el xiclet d'aquesta doctrina que qualifica de terrorisme qualsevol tipus de mobilització popular". Ha dit que mantenen l'arxivament de la causa, "perquè no hi ha cap tipus de fonament jurídic" i "no s'ha avançat en cap element que provi els famosos explosius", ha afegit.  


13 implicats a la causa  

Aquestes noves quatre citacions s'han sumat a les nou persones que ja van ser detingudes i interrogades, set de les quals van ingressar a presó. En total, ja hi ha 13 persones investigades per aquesta causa. 

En el cas del David i la Clara, veïns de Sabadell que van ser detinguts, tal com ha indicat Pellicer, "no van passar a disposició judicial i faltava aquest tràmit" i ha atribuït la seva citació per aquest fet.
 

L'operatiu de la Guàrdia Civil, als voltants de la plaça de les Dones del Tèxtil Foto: Juanma Peláez


Instrucció gairebé "esgotada" 

El portaveu d'Alerta Solidària ha detallat que aquests escrits es van fer just abans del confiament de la població i ha explicat que la instrucció d'aquest cas hauria d'haver-se tancat a mitjan de març, cosa que fa estigui gairebé "esgotada".