​Un estudi troba un fàrmac que augmenta l'efectivitat contra un càncer de pell

La investigació, a càrrec del Taulí, s'ha dut a terme en una línia del Sincrotró Alba

Vista aèria del Sincrotró Alba
Vista aèria del Sincrotró Alba | Sincrotró Alba
Redacció
24 de juny del 2020
Un estudi, dut a terme per l'Institut d'Investigació i Innovació de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell al Sincrotró Alba, ha trobat un fàrmac que augmenta l'efectivitat contra el segon tipus de càncer de pell més comú, el carcinoma de cèl·lules escamoses.

Es tracta de la tricina com adjuvant de la quimioteràpia tòpica basada en cisplatí -tipus de quimioteràpia- que pot augmentar la destrucció de cèl·lules canceroses, alhora que reduir els efectes del tractament -com nàusees, trastorns auditius i renals, entre d'altres. La investigadora principal, Sílvia Gil, ha destacat que, a més de l'efectivitat i rebaixar la toxicitat, "seria un tractament assequible que combina dos fàrmacs comercials ja existents".

Les lesions d'aquest tipus de càncer, que representa entre el 20 i 25% dels tots els càncers de pell de l'Estat, apareix en zones de el cos exposades al sol com la cara i les mans de gent gran, tot i que també és comú entre aquelles persones que fan servir salons de bronzejat.

És una patologia curable, especialment si es detecta aviat, les lesions no tractades poden créixer i envair altres capes de la pell i fins i tot altres parts de el cos, cosa que el pot convertir en mortal.

Aquests resultats que s'han obtingut han estat possibles gràcies a la línia de llum Mistral del Sincrotró Alba, dedicada a la microscòpia de transmissió amb raigs X que permet una vista 3D de les cèl·lules en el seu estat natural i això ha permès observar canvis en la estructura molecular que condueixen a la seva destrucció.

A més, el treball ha servit per descartar les nanopartícules d'or com un adjuvant avantatjós per a la quimioteràpia cutània amb cisplatí, perquè ha causat un dany lleugerament més gran, tot i la reducció de cèl·lules vives.