ERC va al contenciós per fer «d'esquena a la comissió» el fraccionament del deute d'Smatsa

El consistori defensa l'actuació municipal i diferencia els processos administratius dels tributaris durant la pandèmia

Les instal·lacions de la concessionària
Les instal·lacions de la concessionària | Albert Hernàndez
09 de juny del 2020
Actualitzat el 10 de juny a les 0:48h
ERC anirà al contenciós-administratiu perquè l'Ajuntament de Sabadell hagi fet "d'esquena a la comissió", en referència a la que es va crear sobre el contracte a la concessionària de neteja viària i recollida de residus, Smatsa, el fraccionament del deute de la companyia. Es tracta de 2,5 milions d'euros dels anys 2015 i 2016. 

Ha qualificat de "sospitós i preocupant" que s'hagi fet aquest moviment, "aprofitant el confinament de la població" per fer una operació que "l'anterior tresorer va descartar" el mes de gener. Ho va fer "per manca de garanties" i que l'actual ho ha "validat", recordant que es tracta d'un testimoni de la peça 28 del cas Mercuri, cosa que "l’obligaria a abstenir-se i, en cas contrari, seria causa de recusació". Per això, també han avançat que demanaran a la justícia la nul·litat del fraccionament. 

La Crida dona l'alerta

La Crida per Sabadell ha advertit d'aquesta modificació, en un comunicat, en què ha assenyalat que el passat 28 de maig va acceptar el fraccionament, a través d'un decret. Una petició entrada al febrer i que un mes enrere, "el mateix consistori va denegar per la manca de garanties econòmiques suficients".

La formació ha indicat que l'anterior tresorer "va esgotar el termini de sis mesos permès legalment sense donar resposta a la petició de l’empresa. La finalització d’aquest termini va coincidir amb la finalització" dels seus serveis, ja que va marxar a un altre municipi.

Ha qüestionat que es donés llum verda a la demanda d'Smatsa, "mentre es mantenen encara els procediments administratius suspesos" i ha definit tot l'afer com "una mostra de molt poca transparència" i una "desconsideració" cap a la comissió creada.

"Ignorància o voluntat d'enganyar"

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, s'ha mostrat sorprès per aquestes acusacions de republicans i cupaires, que, al seu parer, demostren "ignorància o voluntat d'enganyar la ciutadania". Ha diferenciat la suspensió de processos, entre els administratius i els tributaris, "uns es van aturar i els altres es van estendre" per la pandèmia i això, "val per a qualsevol, inclosa l'empresa de residus". 

També ha dit que els serveis tècnics i jurídics actuen "seguint els procediments establerts". Ha avançat que la presidenta de la comissió, la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, "està valorant si es torna a convocar excepcionalment per explicar les actuacions de neteja en el marc de la Covid-19 i aprofitar per explicar el fraccionament, tal com, d'altra banda, ja es va fer en sessió de la mateixa informativa al mes de febrer".

Gibert ha recordat que si es "vol activar alguna comissió, el que ha de fer és demanar-ho a la Junta de Portaveus". Així mateix, ha explicat que el tresorer va informar "fa uns dies a l’Ajuntament i de manera formal un escrit en què sol·licitava la seva abstenció en els expedients" relacionats amb l’empresa. Un escrit, tal com ha subratllat, "que consta a l’expedient". Per això, ha carregat contra ambdues formacions per fer "un atac infundat" contra un professional tècnic de la casa.

QUÈ ÉS EL FRACCIONAMENT? 

El febrer de 2018, l'Ajuntament de Sabadell, que tenia al quatripartit manant a la plaça Sant Roc, va aprovar les liquidacions dels exercicis 2014, 2015 i 2016 per serveis que s'havien cobrat i suposadament no s'havien dut a terme. La xifra marcada era de 3,4 milions d'euros. En el cas del primer any, es va resoldre per la via de la compensació.

El cas va anar també al contenciós, perquè Smatsa va presentar un recurs. Precisament, fa gairebé un any, la justícia va fallar a favor de l'administració. D'aquesta manera, les facturacions de 2015 i 2016 -els 2,5 milions d'euros- s'havien d'abonar. La concessionària va demanar partir els pagaments en quatre anys amb la presentació com avals uns deutes empenyorats al banc que no van ser acceptats per tresoreria municipal.