Un Sabadell de dues cares

El centre de la cocapital del Vallès respira sobiranisme mentre als barris el vot es reparteix entre l'ascens de Ciutadans i l'antic domini del socialisme de Bustos

En Rafael després de votar marxa a Peníscola
En Rafael després de votar marxa a Peníscola | Albert Segura
Albert Segura
27 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:36h
Sabadell té dues cares, si més no electoralment. El centre respira sobiranisme mentre els partidaris de "no" són àmpliament majoritaris als barris de la ciutat. Això sí, s'observa una certa divisió entre els partidaris del PSC –la cocapital del Vallès havia estat un feu socialista amb l'exalcalde Bustos com a emblema– i els que aposten per la puixança de C's. Més enllà de les diferències, la jornada electoral discorre amb gran normalitat i sense cap incident.

En Rafael és un veí del barri de Can Puiggener, una zona castigada durament pels efectes de la crisi. Tota la vida ha votat socialista, però aquest cop creu que cal un canvi, diu, de veritat. "Ja està bé, home, sempre els he votat i no han fet res, aquest cop saps què? He agafat la papereta de Ciutadans, que sembla que faran més feina", explica des de la parada de l’autobús de davant del Centre Cívic de Can Puiggener, on ha votat.
 

Maria Diluvi, abans de votar. Foto: Albert Segura


Avui marxa a Peníscola juntament amb uns amics però no volien deixar passar l'oportunitat de participar en una jornada tan decisiva, i han estat dels més matiners. "La independència no em convenç, hem estat parlant si fins i tot ens havíem d’endur el passaport per si després no ens deixen tornar a entrar!", diu entre rialles.

A l’altra punta del barri, la Maria Divilu entra a l’escola Alcalde Marcet. Aquesta senyora gran arriba acompanyada d’una amiga. Cap de les dues no porta la papereta a la mà, però saben molt bé què votaran."Sempre hi he participat, i aquest cop no havia de ser diferent... veurem què passa", explica. A la sortida, tertúlia improvisada amb unes amigues: "Ja has anat a votar?"; "Després, després, que ara vaig a comprar". I cadascú a seguir amb la rutina dominical.

El vot socialista aguanta a l'antic feu de Bustos

El vot socialista, però, segueix tenint els seus fidels als barris de Sabadell. Una ciutat que va castigar durament el partit en les eleccions municipals pel cas Mercuri -que va costar el cap a l’exalcalde Manuel Bustos-, i per la poca capacitat d’autocrítica que va demostrar en no fer una renovació àmplia de l'executiva local. "Jo votaré els de sempre, això de la independència no ens duu enlloc, no el volem pas en Mas", explica Magdalena García a la porta del col·legi Sant Julià, en un punt limítrof dels barris de Ca n’'Oriac, Can Deu i la Plana del Pintor. Mentre parlem amb ella, un home passa per darrera i ens crida: "Que es cremi en Mas!". Estupor.

Mentre anem cap al centre, el nombre de banderes estelades incrementa, fet que confirma el predomini del sentiment sobiranista d’aquesta zona de la ciutat. "Les coses aniran bé, ja veuràs", sentim a la cua per votar a l’escola Nostra Llar, on hi predomina la sensació que la d'avui és una jornada històrica. I de sobte entra Carme Forcadell, candidata número 2 de Junts pel Sí, per exercir el seu dret de vot. Ho fa tímidament, però ben aviat les peticions per fer-s’hi fotos, com si es tractés d’una estrella, prova inalienable del suport que les forces sobiranistes tenen als districtes del centre.

A Sabadell, qui més qui menys sap que avui calia arremangar-se i anar a les urnes. Una jornada vestida de festa de la democràcia o de dret inalienable, però si més no, determinant per definir la Catalunya que tindrem a partir de dilluns.
 

Magdalena García, amb els seus amics, assegura que no li agrada Mas. Foto: Albert Segura

 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S