Els treballadors de Continental aniran «a la guerra» si no s'acorden aviat les condicions de sortida

Aquesta setmana s'han reprès les negociacions entre la direcció de l'empresa i els sindicats

La primera manifestació dels treballadors de Continental, al desembre
La primera manifestació dels treballadors de Continental, al desembre | Carla Serra
Redacció
05 de juny del 2020
Després de la represa de les negociacions amb la direcció de Continental, els sindicats han avisat: si no s'acorden les condicions de les sortides aviat, aniran "a la guerra". L'empresa, per la seva banda, espera "arribar a una solució" pel procés de reindustrialització de les instal·lacions de Rubí a finals de juny o principis de juliol, segons fonts de l'empresa, que està dialogant amb "diversos interlocutors" per vendre la planta.

Segons els sindicats, el canvi de mans es pot produir abans de finals del 2021, data en que el fabricant alemany va anunciar que marxaria de Rubí. En cas de no trobar un comprador, es reduirà gradualment la producció fins al tancament total de la fàbrica, que dona feina a 760 persones.

En la primera reunió de dimarts, amb la mediació del Departament de Treball, es van constatar propostes allunyades de l'empresa i els treballadors. Ahir dijous es van tornar a trobar, i hi segons fonts sindicals, hi ha hagut un lleuger acostament, i preveuen tancar una proposta conjunta en poc més d'un mes.

"Si en un més i escaig no tanquem l'acord anirem a la guerra perquè no permetrem que l'empresa ens maregi i dilati el temps de negociació", ha dit Josep Rueda, secretari general de CCOO d'Indústria del Vallès Occidental-Catalunya.

Avenços "incipients" en el procés de venda

L'empresa ja ha explicat als treballadors alguns dels avenços en el procés de venda, però diu que són "incipients" per donar-los a conèixer públicament. Els sindicats creuen que és essencial trobar un comprador que iniciï un nou projecte a les instal·lacions de Rubí i que es comprometi a donar feina a més del 80% de la plantilla.

Els representants sindicals també demanen que les persones que vulguin marxar de Continental abans de finals del 2021 ho puguin fer amb les condicions que fixarà l'acord. Per la seva banda, fonts de Continental han indicat que faran una nova contraoferta per les prejubilacions i indemnitzacions en la pròxima reunió amb els sindicats i representants del Departament de Treball, fixada pel 9 de juny.

A finals del 2019, Continental Automotive va comunicar que tenia la intenció de reindustrialitzar la planta vallesana i de vendre les instal·lacions en sis mesos, ja que la planta de Rubí ja no es considerava una localització "estratègica".

L'empresa va fer marxa enrere i va renunciar a presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per la plantilla al febrer. Els treballadors han anat a la vaga com a protesta per les incerteses del procés de venda i no descarten futures mobilitzacions.

L'operació de reindustrialització forma part d'un procés de reestructuració de la multinacional a escala mundial, que preveu retallar més de 5.000 llocs de treball fins al 2028 per fer front a la transformació del sector cap als models elèctrics.