La preinscripció escolar, la queixa més comú de la ciutadana el 2019

La Síndica demana els recursos que li pertoquen amb el projecte que va presentar el 2018

Eva Abellan, Síndica Municipal de Greuges de Sabadell.
Eva Abellan, Síndica Municipal de Greuges de Sabadell. | Albert Segura
02 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:31h
La Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha repassat la tasca duta a terme el 2019. Abellan ha destacat que la queixa més comú de la ciutadana, més de la meitat de les que ha recollit, han estat les vinculades amb l’escolarització, especialment la preinscripció escolar. En cinc dels set districtes de la ciutat així ha estat.
 
Ha apuntat cap a la Generalitat perquè trobi “solucions específiques” i lluitar contra “la segregació escolar”. Abellan ha presentat la memòria aquest dimarts en el marc del ple ordinari de juny, el segon telemàtic de la història. També ha enumerat altres problemàtiques com les actituds incíviques -incloses la convivència i neteja- i un espai públic que “discapacita a moltes persones” i que "no és segur", tant per ser fosc com el perill per la mobilitat de vehicles.  
 
Habitatge i persones sense llar
 
Ha advertit de la problemàtica “cronificada” de l’habitatge i que ha qualificat de “greu”, destacant que el consistori ha de donar resposta a l’emergència habitacional, “però no hi ha pisos per donar resposta com tampoc lloguer per contrarestar l’oferta privada”.
 
En aquest sentit, ha aplaudit la tasca feta amb les persones sense llar a la ciutat durant la pandèmia, adaptant una escola, en un treball conjunt amb Creu Roja Sabadell. “S’ha demostrat que funciona”, perquè, com ha explicat, “s’està recuperant la dignitat d’aquestes persones”, ja que algunes s’estan formant. Per això ha engrescat a continuar amb la iniciativa.
 
En total, la Síndica de Sabadell ha atès 2.120 consultes, 21% més que el 2018. D'aquests, 212 casos oberts, dels quals nou són d'ofici -entre els quals hi ha els jutjats-. D'altra banda, se n'han tancat 161, inclosos els que, tal com ha recalcat, ha resolt per greuge els de 2016 i 2017 que encara no tenien resposta. Un 69,4% d'aquest centenar han estat a favor de la població. 

Abellan ha reivindicat més recursos, tant econòmics com humans, per aquest organisme, tal com es va concedir el 2018, quan va encetar aquesta tasca. "Si bé és cert que hi ha hagut un augment del 21% del pressupost, són 2.000 euros" i no hi ha "previsió de cara a 2021" s'incrementi. Una partida que ha xifra de gairebé 19.000 euros.