«La pandèmia em va empènyer al laboratori i vaig donar amb la fórmula d'un desinfectant efectiu»

El responsable de l'empresa LEP SL, Jordi Bosch, s'adapta als nous temps i engega la fabricació d'un element que passarà a formar part del dia a dia

El creador del líquid desinfectant, Jordi Bosch
El creador del líquid desinfectant, Jordi Bosch | Juanma Peláez
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 9:25h
Ja fa més de tres mesos del primer cas de coronavirus a Catalunya, i més de dos de l'activació de l'estat d'alarma. Durant aquest temps un sabadellenc, autodidacta de la química, Jordi Bosch (Sabadell, 1966), s'ha tancat al laboratori de la seva petita empresa, LEP SL -fabricant de productes químics i de manteniment-, l'hereva de la mítica Lejías Puig de Sabadell, per donar amb la fórmula d'un desinfectant i que ara comença a circular, a l'espera de rebre l'homologació europea i espanyola.

Conscient que, juntament amb les mascaretes, aquest producte "ha vingut per quedar-se" ha donat amb la fórmula perquè compleixi una "doble funció: netejar de residus i que aquests no es quedin a la superfície", detalla. Precisament fa uns dies, el Ministeri de Sanitat feia un seguit de recomanacions per al seu ús, Bosch reclama un major control per un article que considera de salut pública.

- Quan se li acut que podria fer un producte higienitzant? 

- Aquí fem, a més de lleixiu, desengreixant, productes industrials... És a dir, una mica més de producte afegit. Però va arribar la pandèmia i vam haver d’adaptar-nos, a més de fabricar productes d’higiene i neteja, també el desinfectant. I el vam portar als laboratoris R. Reig, que hi ha a Sabadell, i ens van donar llum verda. Ara toca que Sanitat ho homologui, amb tota la documentació que els hi he donat. També espero que ho faci Europa.

- I mentrestant ho pot vendre? 

- Sí, perquè tinc el vistiplau del laboratori. L'homologació de Sanitat, que serà un tràmit, em permetrà que pugui especificar que és per a mans. De totes maneres, el tinc donat d'alta a Sanitat i està testat: el producte higienitza i neteja de residus. Tal com ho he fet, així ho hauria de fer tothom, perquè és un producte de salut pública. Però com que vivim en el país de la picaresca, hi ha gent que el ven sense haver passat cap tipus de control, amb l'argument de l’estalvi econòmic.

- És allò de comprar barat acaba sortint car.

- Exacte, perquè, per exemple, aquest producte per a bars i restaurants suposa un cost afegit i hi ha gent, poca, que es mira el preu.

- Li ha resultat fàcil donar amb el producte?

- Bé, no soc químic de formació, però porto molts anys en aquest món i m'agrada formular. A base d'anar fent i provant al laboratori, vaig donar amb la fórmula d'un desinfectant efectiu. I després així ho va certificar el laboratori R. Reig. 

- I quin és el secret?
 
- La fórmula està ben compensada, perquè quan, per exemple t'ho apliques a la mà, s’evapora l’alcohol, s’ho emporta tot i et deixa la sensació de pell fina. És un producte agraït. És lògic que el defensi i en presumeixi, però, i a tall de demostració, el mateix laboratori R. Reig ha passat a ser un client. El va provar en diferents superfícies i no deixava partícules, res de res. Ja m'ha fet una comanda.

Partim de la base que l’alcohol és un desinfectant. El que recomanen les autoritats sanitàries amb barreges d’alcohol o alcohol etílic és que n'han de tenir un mínim entre un 70% o 80%. A partir d’aquí és jugar amb la proporció dels productes que afegeixes, aleshores, en el cas de les mans, atacarà més o no a la pell. Depèn de com estigui formulat. Tal com estan els preus de l’alcohol hi ha gent que li posa menys i per això costa que s’evapori i deixen aquesta sensació de mans resseques. És un tema de formulació, no està ben compensada.

- I en un moment que ha escassejat material, com s'ho ha fet?

- Sí, està sent un drama trobar alcohol aquests mesos. En el meu cas, com soc fabricant de productes de desinfecció, i tinc un certificat que així ho acredita, puc comprar-lo a destil·leries i no cal que vagi a un revenedor, que sortiria més car. De totes maneres, hi ha manca de material com ampolles, taps, pistoles polvoritzadores i bombes en gel. Imagino que en uns mesos es corregirà, és el mateix que va passar amb les mascaretes.

- Creu que és un producte que haurem d'afegir al cistell de la compra de forma habitual? 

- Això quedarà, perquè la pandèmia ha fet molt de mal i vulguis o no dona una certa seguretat. Crec que la gent incorporarà aquest producte al seu dia a dia i ha vingut per quedar-se. No sé si és un tema psicològic, perquè realment no inhibeix d’agafar el virus, simplement és un complement més; ja et pots netejar bé les mans que si després et reuneixes amb un grup i vas sense mascareta.