Què es pot fer quan s'entra a la fase 1

Des d'aquest dilluns, es podran visitar familiars i els bars obriran les terrasses amb la meitat de les taules

Una botiga de Sort reoberta
Una botiga de Sort reoberta | ACN
NacióDigital
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:58h
Visitar familiars, seure en la terrassa d'un bar o assistir a un enterrament. Aquestes són algunes de les activitats que es poden començar a fer en la fase 1 de la desescalada, a la qual accedeix la regio sanitària metropolitana nord, on s'hi troba Sabadell i el Vallès Occidental. 

La gran novetat respecte a la fase 0 són les trobades amb amics i familiars i la reobertura d'establiments com els bars. Cal tenir present, però, que en els territoris on es flexibilitzen les restriccions no està permesa la mobilitat entre regions, a excepció de per anar a treballar, i que totes les mesures de relaxació tenen lletra petita, recollida al Butlletí Oficial de l'Estat, que cal tenir ben present.

En aquesta fase es permetran les visites a domicili a familiars i amics, amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió. Caldrà seguir tenint en compte la distància de seguretat i, en cas de no poder-se mantenir, l'ús de les mascaretes. El BOE deixa clar que hi ha lliure circulació dins d'una mateixa regió sanitària, tot i que en el cas de Barcelona i l'àrea metropolitana s'està estudiant ara per ara.

​La lletra petita estableix que les terrasses dels bars obriran amb un 50% de la seva capacitat i que a cada taula o grup de taules hi podran haver un màxim de deu persones.
Després de cada grup o persones que hagin ocupat la taula del bar, aquesta haurà de ser desinfectada. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir.

Recuperació de les vetlles

Les vetlles de difunts de petit format es podran començar a fer també en fase 1, però amb un màxim de deu assistents en recintes tancats i de 15 en el cas que siguin a l'aire lliure. Això sí, s'ha d'evitar el contacte entre persones i mantenir la distància de dos metres recomanada. Tot i que també es permetran cerimònies religioses amb limitació del 30% de la capacitat del recinte, no està permesa la distribució de llibrets i fulletons, tocar ni petonejar objectes o la participació de corals.

Pel que fa a la reobertura dels establiments turístics, es permet l'obertura de totes les habitacions. El que no es podran utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. Sí que s'autoritza que es pugui oferir servei de restauració als clients que estiguin allotjats. Això sí, el fet que no es permeti la mobilitat entre regions limita l'ocupació d'aquests establiments a veïns de la zona o a persones que estiguin en aquella ciutat o municipi per motius laborals.

Les mesures d'higiene als allotjaments turístics seran molt estrictes. Per exemple, es netejaran i es desinfectaran almenys cada dues hores l'ús dels objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones. Un cas clar: els botons d'ascensors, les baranes d'escales, els poms de les portes, els timbres o les aixetes de banys compartits. 

Els establiments comercials reobren de forma generalitzada, sempre que la seva superfície oberta no superi els 400 metres quadrats. Això suposa que s'obriran, sobretot, els comerços de proximitat però no les grans superfícies. Sempre, això sí, amb un 30% del seu aforament i mantenint una distància de dos metres entre persones. També establint un horari preferent per a majors de 65 anys. Tornen també els mercats a l'aire lliure, però només el 25% de les parades. Tant als establiments com als mercats a l'aire lliure hauran d'estar senyalitzats els dos metres de distància entre clients i facilitar gel desinfectant per a les mans. 

Segueixen les franges horàries

Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens. Les autonomies tindran potestat per decidir modificacions per evitar, per exemple, que el tram per als infants coincideixen amb les hores de més calor. Tot i això, totes les mesures de flexibilitat permeses a partir de la fase 1 no estaran condicionades a ser realitzades en les franges horàries fixades. 
 

Què es pot fer i què no a C... by naciodigital on Scribd