Els «coworkings» es buiden després de dos mesos de confinament

A l'espai Cèntric de Sabadell, situat al centre de la ciutat, l'ocupació s'ha reduït a la meitat

La zona central del Cèntric de Sabadell
La zona central del Cèntric de Sabadell | ACN
NacióSabadell
23 de maig del 2020
Els coworkings treballen per tornar a la normalitat garantint la seguretat dels seus usuaris després de dos mesos de greus afectacions per la Covid-19. Asseguren que en aquest temps els que no han hagut de tancar han experimentat caigudes de l'ocupació per sobre del 30%.

És el cas del Cèntric de Sabadell, que ha passat de setze a nou coworkers. "Les nostres previsions pels mesos de març i abril van caure totalment perquè no van entrar noves incorporacions i van tenir baixes", afirma el seu propietari, Manel Caballero. "Alguns van rescindir el contracte o el van suspendre", comenta el sabadellenc que apunta que les previsions van "caure totalment".

Davant aquest escenari van deixar de prestar serveis com el de la recepció i van decidir aplicar un descompte del 15% de la quota "per ajudar tots els coworkers". Amb tot, Caballero es mostra esperançat i diu que confia que a mesura que vagin relaxant-se les mesures de seguretat i que vagin avançant les fases els usuaris aniran retornant.

Amb l'objectiu de garantir la seguretat de totes les persones que treballen en aquest espai, fa poc més d'una setmana es va dur a terme una desinfecció intensiva del local. A banda, el propietari indica que s'han adquirit dispensadors de gel hidroalcohòlic, s'ha previst un increment de la neteja dels espais comuns, i s'està estudiant la possibilitat d'instal·lar una mampara de seguretat a la zona de recepció. També recomanaran l'ús de mascareta i guants i intentaran augmentar la distància entre les taules de treball.
 

Una de les zones de l'espai sabadellenc Foto: ACN


A diferència del Cèntric de Sabadell, d'altres, com Elemental Coworking Studios, a Cornellà de Llobregat, l'únic exclusiu per al sector audiovisual de tot Catalunya, van optar pel tancament tant bon punt es va decretar l'estat d'alarma davant la impossibilitat de garantir la seguretat dels seus clients. "L'esclat de la pandèmia va ser molt sobtat i davant els dubtes que generava vam decidir tancar", expliquen els seus propietaris, que esperen instruccions de les autoritats per poder reobrir amb seguretat. "Més enllà dels espais de treballa compartit també tenim platós i ens agradaria que ens diguessin els protocols a seguir", afegeixen.

Caiguda de la facturació

Procornellà, el centre d'empreses de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, també va tancar els dos espais de coworking que gestiona amb un total de 30 places com a complement del seu servei d'oficina virtual, que tret de dues setmanes al mes d'abril s'ha mantingut actiu per tal que els empresaris pugessin recollir el seu correu o trucades i petita paqueteria .

Actualment estan preparant les instal·lacions per tornar a obrir de forma imminent. La seva responsable, Beatriz Deghilage, explica que, entre d'altres mesures, reduiran prop d'un 50% l'aforament per garantir que es pugui respectar la distància social i, en els casos que no sigui possible separar taules, s'instal·laran mampares. "Un cop ho tinguem tot apunt començarem a telefonar els nostres abonats perquè tornin quan vulguin", afegeix.

Sobre l'afectació del coronavirus a les empreses, Deghilage destaca que ha estat molt important amb caigudes de la facturació molts cops per sobre del 60%, però que gràcies al fet que la majoria d'elles són petites start-up que ofereixen serveis digitals a d'altres empreses s'han pogut mantenir treballant des de casa. De fet, assenyala que a data d'avui només un abonat del servei de coworking, un diari esportiu d'informació local, s'ha donat de baixa. "Ja fa uns dies que ens truquen per saber quan obrirem i això és bona senyal", afegeix.