Les capitals vallesanes, satisfetes amb l'avançament a la fase 0,5 i demanen més protagonisme davant Barcelona

Els dos alcaldes refermen el paper de la gestió de proximitat en una crisi mundial

Els alcaldes de Sabadell i Terrassa amb el president del CCVOC
Els alcaldes de Sabadell i Terrassa amb el president del CCVOC | Albert Hernàndez
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:39h
Fa dues setmanes el petit comerç de Sabadell i Terrassa engegava a mig gas la fase 0, el primer dels diversos passos cap a la "nova normalitat", com així ho va batejar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. 14 dies després, poc ha variat, però s'ha flexibilitzat. I aquesta lleu relaxació ha convençut tant a l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, com al de Terrassa, Jordi Ballart, tal com han manifestat als micròfons de El Matí de Catalunya Ràdio. També han reivindicat tenir més veu davant la capitalitat de Barcelona

"Que el comerç pugui obrir sense cita prèvia" i enfilar el camí "poc a poc" a la "nova normalitat", ha afirmat Farrés, encara que ha advertit que "no s'ha acabat". Ha admès que la situació sanitària "està controlada" a la ciutat i es disposi d'eines per reaccionar en cas d'un possible rebrot, amb l'Hospital Temporal Vallès Salut, construït sobre el tartan de la pista cobert d'atletisme, i dels llits UCI a l'Hospital Parc Taulí que s'han obert a la zona prevista per a les noves urgències. 



Ballart ha qualificat de "bona notícia" que obrin negocis, especialment el comerç i l'hostaleria, però ha apel·lat "a la responsabilitat". Si a Sabadell, l'alcaldessa ha calculat entre 12, el pronòstic "més optimista" i 17, "el més pessimista", el batlle ha xifrat "per ara en 10 milions d'euros". 



Residències des de la proximitat 

Tant Farrés com Ballart han coincidit en la importància de la "proximitat" en la gestió de les residències. El terrassenc ha posat l'accent, perquè "coneixem els directors" i podem fer una administració més "eficaç i eficient". Farrés ha recordat que a la ciutat no n'hi han de titularitat pública i ha estat un "drama", a la vegada que ha reflexionat que des de "l’àmbit privat no es pot cobrir la demanda".

Relació Barcelona i àrea metropolitana

Un concepte de proximitat, del qual han fet gala per respondre a la crisi desfermada. Tant un com altre han acceptat que la desescalada de Barcelona i l'àrea metropolitana sigui conjunta, però han reivindicat el seu pes i veu, "perquè coneixem la realitat del nostre territori", però que també es tingui en compte l'opinió de Mataró i Granollers, ha reclamat la sabadellenca. 

Ballart ha afegit el Garraf en aquest àmbit territorial i ha precisat una mica més, reivindicant que "s'articuli d'alguna manera un consell d'alcaldes i alcaldesses i que no tot passi per Barcelona".