Sabadell reserva gairebé vuit milions d’euros per «reactivar» la ciutat

En el document elaborat, amb actuació en cinc àmbits, contempla més de 300 accions

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
15 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:00h
L’Ajuntament de Sabadell ha elaborat un pla de xoc amb una dotació de 7,9 milions d’euros que busca “reactivar” la ciutat després del coronavirus. Uns recursos, tal com ha dit l’alcaldessa, Marta Farrés, que “no arreglarà la situació”, però és un “esforç” que fa el consistori amb el que disposa i que necessitaran “de polítiques” d’altres administracions i ha apuntat cap al govern espanyol, la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Gairebé vuit milions d’euros, dels quals més del 80% aniran als àmbits econòmics i serveis socials. Tot plegat, recollit en més de 300 accions, dividides en cinc àmbits: protecció de les persones, reactivació econòmica, espai públic i mobilitat, cultura i esports.

 

Els gràfics que resumeixen les partides a quin àmbit van destinades Foto: Ajuntament de Sabadell



“Ningú enrere”
 
Farrés ha expressat que la voluntat d’aquesta mesura és que “ningú quedi enrere” per l’afectació de la pandèmia. Per això, hi ha 3,5 milions d’euros d’injecció a l'economia amb mesures, per exemple, un pla d’ocupació per donar feina a més d'un centenar de persones fins a finals de 2021. No només iniciatives encaminades en aquesta línia, també fomentar-la, amb ajudes a les empreses amb l’exempció de taxes.
 
En aquest sentit, el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha precisat que es condonarà la quota de lloguer a negocis de nova creació i en fase de consolidació en els sis mesos posteriors a l’estat d’alarma. També, i amb la voluntat d’atraure inversió “a la nova realitat”, Gibert ha assenyalat la millora dels polígons industrials, per això, s’acabaran els treballs a Can Roqueta, reurbanitzar el Sud-Oest, implantar fibra òptica al sector industrial del riu Ripoll i impulsar el Portal Sud, a tocar de l’aeroport.
 

El Mercat Central Foto: Juanma Peláez


Aprofitant la investigació i innovació amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a la ciutat i l’Hospital Parc Taulí, que Gràcia i Can Feu esdevinguin “districtes tecnològics”, amb la finalitat de diversificar l’economia.

Lligat aquesta reactivació, el comerç també jugarà un paper important i s'ha apostat per una "digitalització", lligada amb la creació de l'app, de la qual se n'ha fet una bona valoració, amb promoció i presència de venda de plataformes digitals, amb una comuna a la localitat, amb un estudi i valoració d'un servei d'aquest tipus. 
 
2,9 milions a necessitats bàsiques
 
L’altra gran partida d’aquests vuit milions d’euros són per a l’àmbit social, 2,97 milions d’euros per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques. El regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, ha posat com a exemple del que ha suposat la Covid-19 a Sabadell, l’atenció al Rebost Solidari, de les 1.900 famílies que s’atenien anteriorment a 2.700 en l'actualitat. Per això, es destinaran més de 700.000 euros per garantir l’alimentació.
 
En aquest sentit, gairebé 320.000 euros a targetes moneder “com a alternativa” aquest repartiment d’aliments. Cortés, en relació a la infància, ha dit que s’ha mostrat “la bretxa digital” i s’ampliarà la distribució de dispositius electrònics de cara al curs vinent.
 
Cortés ha explicat que l’espai temporal per a les persones sense llar seguirà fins al 30 de juny i que “s’està treballant per donar continuïtat” i ha plantejat que la ciutat tingui serveis d’aquestes característiques en el futur. A més, i en matèria d’habitatge, s’ha previst una ajuda d’urgència al lloguer de 300.000 euros. I es continuaran amb les més de 4.000 trucades a persones majors de 75 anys que viuen soles. En quant a persones grans, ha manifestat que es crearà una taula sobre les residències “per millorar el seu funcionament”. 

Farrés ha manifestat que la voluntat és que abans de l’agost estigui en marxa i passi per aprovació al ple, ja que “una part important” sortirà d’una modificació del pressupost.
 

Pla xoc post Covid-19 Sabad... by naciodigital on Scribd