La Festa Major de Sabadell se celebrarà, però amb un format diferent

Marta Farrés i Carlos de la Rosa fan algunes pinzellades de com s'està treballant per adaptar-la als paràmetres sanitaris

Castell de focs artificials.
Castell de focs artificials. | Juanma Peláez
Redacció
13 de maig del 2020
Actualitzat el 15 de maig a les 8:56h
El govern de Sabadell ha decidit mantenir en el calendari la Festa Major de la ciutat, que se celebrarà el primer cap de setmana de setembre, tot i que en un format que, segons apunten les previsions sanitàries, haurà de ser necessàriament diferent, i en el qual les diverses regidories implicades, en especial la de Cultura, ja hi estan treballant.

Així, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha explicat que s'ha pres aquesta decisió ara per poder complir amb els temps dels tràmits que són necessaris per a les diverses contractacions, i que la nova proposta girarà entorn a quatre eixos: la presència dels barris -que han hagut de suspendre pràcticament totes les seves festes majors-, la priorització de propostes de "quilòmetre zero", un major pes de les activitats familiars i la voluntat de contribuir a la recuperació econòmica de la ciutat.

"Serà una Festa Major molt diferent, però ens semblava que no hi havíem de renunciar", ha dit Farrés, que ha remarcat que "per sort" la Festa Major és al setembre i dona al govern aquest marge d'actuació, a diferència d'altres poblacions que ja han hagut de suspendre les celebracions que havien de ser al juny.

Garanties per a la salut i amb voluntat de revitalització del teixit local

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha desgranat algunes de les idees que ha exposat l'alcaldessa per explicar com se celebrarà la nova Festa Major de Sabadell. A grans trets, es treballa per preparar escenaris de petit format, que permetin un control d'accés i que s'adaptin als paràmetres que ara mateix es preveuen de cara al setembre. "Serà una Festa Major molt més relaxada", fugint de les grans aglomeracions i concerts.

També serà una Festa Major més dispersa pels barris, amb l'objectiu d'evitar que les persones s'hagin de desplaçar per assistir als actes que els interessen, i fins i tot plantegen la possibilitat de realitzar actes que puguin ser rotatoris. Alhora, i tot i que no vol ser una substitució de les Festes Majors de barri que s'han hagut de suspendre, sí que es permet "tornar el favor" a les entitats veïnals que han fet l'esforç de suspendre les activitats previstes per evitar els contagis de coronavirus, ha explicat Marta Farrés.

La comunicació de la Festa Major, ha explicat de la Rosa, també es basarà molt en la pedagogia de les normes sanitàries i el per què aquesta Festa Major s'haurà de viure d'una manera diferent.

Un esdeveniment "100% Sabadell"

Des de l'Ajuntament es treballa colze a colze amb les entitats culturals de la ciutat per redefinir el format de les diverses activitats, i poder mantenir, per exemple, les exposicions d'art. També es mantindrà el castell de focs, a càrrec d'una entitat local, tot i que de la Rosa ha aclarit que "no es podrà veure com sempre, reunits sota el mateix castell de focs".

El regidor de Cultura també ha explicat que es continua treballant amb el procés participatiu per dissenyar la Festa Major de Sabadell, per tal que puguin, també, col·laborar en aquesta redefinició. Cada entitat, a més, està aportant idees per tal de donar aquest nou format de les seves activitats en funció d'allò que sigui possible. El regidor de la Rosa ha agraït a les entitats aquest esforç per "reinventar-se" i proposar nous models.

L'alcaldessa ha destacat que la nova Festa Major té la voluntat de donar molt protagonisme a les entitats locals i contribuir a la recuperació econòmica, amb la qual cosa es prioritzarà la contractació de "producte de quilòmetre zero" en tots els àmbits, i es treballarà per la dinamització d'espais enfocats a la recuperació econòmica local. A més, també es donarà molt més protagonisme a les activitats familiars, sempre garantint les mesures de seguretat necessàries.

Respecte al pressuposts, Farrés no ha donat detalls sobre els números, sinó que ha explicat que es tracta d'una proposta de Festa Major que es podria arribar a "redimensionar" en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus.